Gruvkläder för kvinnor införs på LKAB

Hittills har kvinnliga gruvarbetare fått hålla till godo med blåställ som är gjorda för män.Nu tar LKAB och en klädtillverkare fram arbetskläder som är anpassade för de kvinnliga formerna.- Det är viktigt att man trivs i sina arbetskläder, säger skyddsombudet Johanna Bäck.

Lars-Ola Särkimukka.

Lars-Ola Särkimukka.

Foto: Hans Stenlund

KIRUNA2009-06-09 06:00
Andelen kvinnor inom LKAB har stigit kraftigt de senaste åren och det är resultatet av en medveten strategi. Det finns studier som visar att arbetsplatser med både män och kvinnor är trevligare, säkrare och arbetar mer effektivt.

I dag utgör kvinnorna omkring 13,1 procent av den totala arbetsstyrkan i LKAB och inom Metallavtalet är andelen omkring åtta procent. Målet har varit att 30 procent av dem som rekryteras ska vara kvinnor och det överträffades med fyra procentenheter i fjol.
- Men då har vi också legat i som illrar, säger pesonalstrategen Berit Nilsson.
Fastnar i maskiner
Tidigare har LKAB jobbat med mjuka frågor som attityder, beteende och könsroller.
Men det finns även materiella saker som behöver förändras och anpassas, dit hör till exempel arbetskläderna.

Kvinnor, som i regel har bredare höfter än män, har tvingats välja kläder som sitter för löst på andra delar av kroppen.
- Kläderna sitter helt enkelt inte bra på många kvinnor. Det kan till och med finnas lösa delar som riskerar fastna i maskiner, säger Lars-Ola Särkimukka, arbetsmiljöutvecklare och beklädnadsansvarig vid LKAB.
Nu provar LKAB och tillverkaren Fristads fram ett nytt ställ för kvinnliga gruvarbetare. I det här stadiet är det bara byxorna som är nya. Ett antal modeller ska testas i sex tvättar, därefter är det dags att börja prova ut nya jackor.

Det är ett långt och mödosamt jobb som inleddes i början av förra året och som inte kommer att vara helt klart förrän om ett år.
Det måste bli rätt från början.
Johanna Bäck, 31, jobbar som mekaniker vid förädlingsverken KA 3 och KK 4. Hon är också skyddsombud för Gruvtolvan och dessutom NSD:s mannekäng för det nya arbetsstället
Ännu inte nöjd
Hon är fortfarande inte nöjd och anser att det fortfarande är en del som behöver förbättras.
- Det är viktigt att arbetskläderna har bra passform och är smidiga när man klättrar omkring och gör reparationer. Det har varit störst problem med byxorna medan jackorna har suttit bättre, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om