Enligt Jan Lundgren, stabschef för transformation affärsområde järnmalm, är avsikten med pilotanläggningen tudelad.
– Det är dubbla syften med anläggningen och det är att testa den storskaliga teknologin i större skala inför demonstrationsanläggningen som ska byggas i Malmberget. I andra änden handlar det om att börja undersöka hur vi ska göra för att våra pelletsverk av typen grate-kiln, som idag använder kol och olja, ska bli koldioxidfria.
LKAB har under våren lämnat in en ansökan om tillstånd för en demonstrationsanläggning för direktreduktion av järnmalm med vätgas vid LKAB:s verksamhet i Malmberget, en demonstrationsanläggning som byggs inom Hybritprojektet. I den ansökan kommer vätgastillverkningen i Malmberget att bli den största i sitt slag i Sverige och bland de största i världen.
– Det handlar framförallt om att testa modulariserad teknologi. Det vill säga att se om den går att göra uppgraderingsbar inför framtiden med ännu effektivare tekniklösningar, men det blir en modul i full skala, säger Jan Lundgren.
Enligt honom ska anläggningen i Kiruna ses som ett komplement till demonstrationsanläggningen i Malmberget.
– Att demonstrationsanläggningen byggs handlar om att vi ska kunna producera järnsvamp. I den processen behöver man vätgas som reduktionsgas. Det vi gör i Kiruna är att testa tekniken för att producera vätgas, säger han.
En av anledningarna till att gruvbolaget väljer att bygga pilotanläggningen i Kiruna har att göra med att LKAB har pelletsverk av grate-kiln-typ i Kiruna och Svappavaara.
I ansökan uppger LKAB att anläggningen kommer fungera som en testanläggning under cirka 3 år. Om testerna faller väl ut kommer verksamheten i pilotanläggningen att fortsätta som en del av ordinarie verksamhet. Verksamheten är planerad att byggas inom LKAB:s befintliga industriområde.
Den största utmaningen för pilotanläggningen är att få fram mer vatten och el, de råvaror som behövs vid produktionen av vätgas.
Totalt räknar bolaget med att behöva använda 200 kubik dricksvatten per dygn vilket motsvarar dricksvattnet för 1250 personer per dygn. Anläggningen kommer också kräva en effekt på 32 megawatt vid en produktion på 5000 ton vätgas per år. Det beräknas motsvara cirka 14 000 villors årsförbrukning av el.
–De här siffrorna är vad som kommer att vara möjligt att producera i anläggningen vid maxkapacitet men det är en bit kvar innan vi når maxproduktion, däremot behöver vi i den tillståndsansökan som vi lämnar in ansöka om maxtak, säger Jan Lundgren.
Gruvbolaget uppger även att de kommer behöva stärka upp befintliga högspänningsställverk och transformatorstationer i LKAB:s elnät inom LKAB:s industriområde i samband med att pilotanläggningen etableras.
Vid framställningen av vätgas kommer anläggningen att släppa ut syrgas och mindre mängder kvävgas till luft. Till och från kommer det även ske utsläpp av vätgas eller blandningar av vätgas och kvävgas under begränsade perioder.
Färdigställandet av anläggningen förväntas att ta 18 månader. Under den tiden kommer trafiken till och från LKAB:s industriområdet att öka med 50 till 100 transporter.
I ansökan har LKAB uppgett att anläggningen behöver börja byggas till 2024 om den ska kunna tas i drift 2025.