Grundskoleklass bildar fackförening

Vad göra om man känner att man har massor av synpunkter och ingen har frågat vad man tycker?Jo, bilda en fackförening förstås.Det gjorde klass 4O på Tuolluvaaraskolan i Kiruna.

Fackliga kämpar i klass 4O i Tuolluvaara. Nedre raden: Sebastian Alamattila, Erika Häggroth, Emilia Tellebo, Linnea Sjöblom, Jessica Strömberg, Vilma Hedlund, Ronja Johansson, Lisa Enback. Mellanraden: Nikki Andersson, Tobias Stridsman, Filip Myrsell, Anton Erikson, Oskar Kauppi, Isac Ek, Andreas Björnström, Nico Gunnarsson. Övre raden: Olivia Krigsman, Ellinor Eriksson Eneslätt, Sofia Stålnacke Johansson, Fanny Poromaa.  FOTO: Hans Sternlund

Fackliga kämpar i klass 4O i Tuolluvaara. Nedre raden: Sebastian Alamattila, Erika Häggroth, Emilia Tellebo, Linnea Sjöblom, Jessica Strömberg, Vilma Hedlund, Ronja Johansson, Lisa Enback. Mellanraden: Nikki Andersson, Tobias Stridsman, Filip Myrsell, Anton Erikson, Oskar Kauppi, Isac Ek, Andreas Björnström, Nico Gunnarsson. Övre raden: Olivia Krigsman, Ellinor Eriksson Eneslätt, Sofia Stålnacke Johansson, Fanny Poromaa. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-12 06:00

I går var det skolavslutning i Tuolluvaara som på så många andra håll. En skön sommar med många lata dagar hägrar för elever och lärare.
Men just de här eleverna har ett längre framtidsperspektiv än så. De har redan börjat fundera på hur det ska bli när de börjar sjuan i nya Raketskolan som ska vara klar då.
De har skrivit ett brev med en förslagslista till politikerna i barn- och utbildningsnämnden.
Starkare tillsammans
För att lägga extra tyngd bakom orden har de bildat en fackförening. Man är starkare tillsammans.
- Vi tänker fortsätta med fackföreningen. Vi kommer säkert att ta upp andra frågor om vi kommer på några, säger eleven Olivia Krigsman.
Bakgrunden är att föräldrarna brukar bjudas till klassen för att berätta om sina jobb. En av föräldrarna heter Daniel Eneslätt och är ombudsman på IF Metall.
Tydligen lyckades han inspirera eleverna till den grad att de beslutade sig för att organisera sig.
Bussas till skolan
Eleverna har tidigare gått på Lomboloskolan och bussas efter branden till Tuolluvaara. Snart får de alltså börja på en ny skola på Lombolo.
Men trots att man har genomfört ett brett samråd är det ingen som har frågat efter deras synpunkter om hur nya Raketskolan ska utformas.
Inte glömt eleverna
Anders Lampinen (S) är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han är glad för engagemanget, men förvånad över synpunkterna.
Enligt honom har man inte alls glömt bort eleverna.
- Det är verkligen ingen som är glömd och eleverna har varit i fokus på alla sätt. Vi har jobbat i flera månader med tio olika projektgrupper där vi har försökt få med alla som ska verka på skolan, säger han.
Ambitionen är att nya Raketskolan ska ha Sveriges bästa lärmiljö och enligt Anders Lampinen finns det fortfarande möjligheter att komma med förslag.
- Absolut, vi håller bara på med ytterskalet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om