Grov felräkning ger hyreschock

En stor del av felräkningen på Glaciären i Kiruna kommer trots allt att belasta hyresgästerna på området.Kirunabostäders styrelse föreslår en höjning på totalt 630 kronor för en normalstor trea över tre år.- Det är redan tillräckligt dyrt, säger hyresgästen Maria Svanström.

Foto:

KIRUNA2012-10-22 19:58

Det är en felräkning på omkring 30 miljoner kronor som ska hämtas in på olika sätt. Kirunabostäder har redan infört anställningsstopp, inköpsstopp och bromsat vissa byggprojekt.

Men det räcker inte.

Hyrorna för de 110 återställda lägenheterna på Glaciären var redan förhandlade och klara när man upptäckte felräkningen. Nu sätter sig Kirunabostäder i nya förhandlingar.

Ordentliga höjningar
Budet är att höja hyran ordentligt utöver de ordinarie höjningarna. För en normalstor trea skulle det handla om 200 kronor i månaden första året, 200 kronor nästa år och 230 kronor nästkommande år.

- Vi får se om Hyresgästföreningen tycker att det här låter rimligt eller om de tycker att hela kollektivet i Kirunabostäders bestånd ska dela på kostnaden, säger Sten Nylén (S), ordförande för Kirunabostäder.

Billigare än nyproduktion
Hyrorna ligger med Kirunamått mätt relativt redan högt på Glaciären. En trea har en grundhyra på 8 655 kronor i månaden.

Sten Nylén påpekar att Glaciärenprojektet trots allt ligger en bra bit under den kostnad för nyproduktion man har sett i Gällivare. I Kiruna finns ännu inget nybyggt att jämföra med.

- Men jag tror att man kommer att hamna på mellan 28 000-30 000 kronor per kvadratmeter i Kiruna. Vårt projekt stannade på 21 000 kronor per kvadrat, säger han.

Flera av hyresgästerna NSD pratade med på Glaciären i går anser att hyrorna redan nu är nära smärtgränsen.

- Vi har noga övervägt hyresnivån när vi flyttade hit. Om man höjer ytterligare får vi fundera på om vi ska bo kvar. Som tur är har vi alternativ, säger Maria Svanström.

Bor kvar i alla fall
Moa Lidström, som är ute och leker med barnen Meja, 3, och Svante, 1, säger att höjningen inte låter så våldsamt hög procentuellt sett.

- Men man hade kanske önskat att de hade räknat lite bättre från första början.

Mats Medelid tänker också bo kvar även i fall hyreshöjningen går i genom. Han tror inte att det hade landat så bra om övriga hyreskollektivet hade tvingats vara med och dela på smällen.

- Då hade det å andra sidan inte blivit så hög höjning för var och en. Det är en svår avvägning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om