Gropen vid gamla LKAB-vägen växer

Det råder stor seismisk aktivitet intill den del av malmkroppen i Kirunagruvan som kallas Sjömalmen.

Foto:

KIRUNA2010-04-21 12:15

I tisdags morse inträffade en skakning på 510 meters nivå med magnitud 1,5 på den lokala skalan. Nu har den så kallade uppblockningen synts på ytan.
Den 7 februari kunde man se att en ny öppning hade bildats i markytan vid den gamla infarten till LKAB. Den nya gropen har därefter blivit en förlängning av det gamla dagbrottet.
- Det skedde i princip över en helg. Det lär fortsätta lite till när tjällossningen sker och det som hålls ihop av is i kanterna släpper, säger gruvchefen Anders Lindholm.
När hålet öppnade sig första gången, på eftermiddagen den 14 augusti 2006, gick det också fort. LKAB visste att något var på gång och hade spärrat av området.
Bara några månader tidigare hade man lett om trafiken till och från LKAB. Den gamla vägen har nu helt skurits av av den nya öppningen.
Gropen kommer fortsätta växa på sikt, men någon större utvidgning är inte att förvänta i den närmaste framtiden. Det är till exempel ingen fara för den nya tillfälliga infarten till LKAB.
Uppblockningen beror på att berget på hängväggssidan, som ligger ovanpå malmkroppen, sjunker ner på grund av att malmen tas ut underifrån.
När skakningarna sker i hängväggen märks det också mer i samhället än nere i gruvan.
Den seismiska aktiviteten ökar och minskar i cykler. Under slutet av 2009 var aktiviteten hög i Sjömalmen, den var lägre under början av 2010 och har nu ökat igen.
- Det hänger antagligen ihop med det sätt vi bryter på. Vi går ned en skiva i taget, säger Anders Lindholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om