Grönt för sprickor
LKAB vill införa en så kallad gruvstadspark mellan bebyggelsen och gruvområdet i Kiruna.Beskedet välkomnas av kommunledningen.- Det är helt i linje med vad vi har jobbat för, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s).
Man ska kunna vistas i parken, men alla byggnader ska vara inlösta och i bästa fall rivna eller flyttade. Tanken är att ingen ska behöva bo granne med stängslet när sprickorna närmar sig Kiruna stad.
- Vår utgångspunkt har varit att ingen ska behöva bli fånge i sitt eget hem och att den befintliga staden inte får gå på dekis. Det här kan bli lösningen på båda sakerna, säger Kenneth Stålnacke.
Införandet av gruvstadsparken innebär inte att LKAB ska lösa in fastigheter i förtid. Det är framför allt ett mellansteg när man ska omvandla detaljplanen från bostadsområde till industriområde, vilket är en utdragen process.
Framförhållning
Med en park som buffertzon kan LKAB lösa in ett större område och successivt flytta fram stängslet.
- Av planmässiga skäl behöver vi ha framförhållning. Vi behöver också hitta en process där alla kan känna sig trygga i omvandlingen, säger Anders Furbeck vid LKAB.
Lanseringen av begreppet skedde i samband med förhandlingarna i miljödomstolen i går om hur stora markrörelser som ska tillåtas utanför gruvområdet.
Den nuvarande gränsen är en centimeter mätt på en enda punkt. LKAB vill införa ett relativt värde på fyra promille i vertikal led och två promille i horisontell led där man jämför avståndet mellan två plintar.
Koll på byggnader
Länsstyrelsen har gått med på LKAB:s krav men anser att det räcker med tre promille i vertikal led. LKAB har jämkat sitt yrkande efter det.
Anders Furbeck anser dock att diskussionen om promillen inte blir så viktig i och med införandet av gruvstadsparker.
- Det vi försöker belysa är att vi vill ha relevanta gränser så att vi kan ha framförhållning.
Länsstyrelsen vill dessutom att man inte bara ska kontrollera marken utan även hur byggnader närmast gruvan påverkas av brytningen.
Svårhanterligt
Detta ska ske genom att mäta en eventuell brytningsvinkel i golvet. Golvet ska bara få luta 6,7 procent, eller en meter på 150 meter.
LKAB:s jurist Thomas Carlberg anser att det skulle vara ett onödigt och svårhanterligt villkor.
Kiruna kommun har helt och hållet avstyrkt LKAB:s begäran om nya villkor.
- Det är i de här skedet inte möjligt att dra tillbaka den remiss som vi enhälligt har antagit, även om förutsättningarna har ändrats under resans gång, säger Kenneth Stålnacke.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!