Gränslöst samarbete - för kraftvärme på Nordkalotten med miljön i fokus

Ett samarbete över landgränserna ska utveckla produktionen av kraftvärme på Nordkalotten.Det är målet när Tekniska verken i Kiruna och Troms kraft i Norge startar ett samarbete.

Peter Niemi är verkställande direktör i Tekniska verken Kiruna AB.FOTO: Tekniska verken

Peter Niemi är verkställande direktör i Tekniska verken Kiruna AB.FOTO: Tekniska verken

Foto: Tekniska verken

KIRUNA2009-07-15 06:00
De båda kommunägda bolagen har nyligen kommit överens om att inleda ett nära samarbete kring kraftvärmeproduktion.
I Kiruna finns redan ett kraftvärmeverk där brännbart avfall från exempelvis Nordnorge tas omhand. I Tromsö planeras en anläggning stå klar under 2012.
Peter Niemi, verkställande direktör vid Tekniska verken, ser det här som ett stort steg.
- Vi tror att ett samarbete över landgränserna är nödvändigt då det är en glesbefolkad region. Tillsammans kan vi och Troms kraft erbjuda kommuner i Nordkalotten förbränningsutrymmen. Det är inte ekonomiskt försvarbart att bygga anläggningar i varje stad och kommun, säger han.
Miljöfokus
En viktig faktor är att behovet efter fler förbränningsanläggningar har ökat då det sedan den 1 juli råder deponiförbud i Norge.
Exakt hur samarbetet kommer att se ut är för tidigt att säga. Peter Niemi hoppas dock att detta är början på ett långvarigt och växande samarbete inom miljövänlig energiproduktion med Nordkalotten som marknad.
Tanken är att bolagen ska kunna dra nytta av varandras erfarenheter.
Tekniska verken har stor erfarenhet av att använda avfall som bränsle vid kraftvärmeproduktion och Troms kraft är Nordnorges ledande energikoncern.
- Troms kraft är en av de riktigt stora energileverantörerna i Norge och har stor kompetens inom till exempel vindkraft, som är en del av det vi tittar på. Vi ska kunna leverera billig och miljövänlig värme och el till Kirunaborna. Det är ett stort miljöfokus, säger Peter Niemi.
Strategiskt viktigt
Visionen är alltså att i Kiruna kunna erbjuda el producerad av vindkraft.
- Då tittar vi några år framåt i tiden men mitt uppdrag från styrelsen är tydligt, att jobba för en långsiktigt hållbar energiförsörjning för Kiruna, säger Peter Niemi.
Kjell-Ole Straumsnes är vice koncernchef i Troms kraft:
- Detta samarbete är strategiskt viktigt för oss. Troms krafts avsikt är att bli en effektiv och lönsam aktör inom avfallshantering och energiåtervinning samtidigt som vi gör Tromsö till en mer miljövänlig stad. Tekniska verken i Kiruna har flera års erfarenhet av denna typ av energiproduktion och innehar kompetens som bidrar till att säkra våra investeringar, säger han i ett pressmeddelande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om