Gösta, 72, - en kÀmpe i spÄret

Det Àr aldrig för sent att söka nya utmaningar i skidspÄret.FrÄga bara Kirunabon Gösta Emmoth som Àr 72 Är fyllda och har överlevt en hjÀrtinfarkt.Till helgen tÀvlar han i lÄngloppet Marcialonga i Italien och mÄlet Àr att spöa sonen Christer som startar 20 minuter före.

Gösta Emmoth, 72, tar sikte pÄ nya framgÄngar i skidspÄret. Den största segern Àr att han hÄller sig i form och klarar hÀlsan. "Frun har alltid en glad gubbe hemma nÀr jag fÄr trÀna."FOTO: HANS STERNLUND

Gösta Emmoth, 72, tar sikte pÄ nya framgÄngar i skidspÄret. Den största segern Àr att han hÄller sig i form och klarar hÀlsan. "Frun har alltid en glad gubbe hemma nÀr jag fÄr trÀna."FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-01-25 06:00

Gösta Emmoth nÄdde aldrig de stora framgÄngarna i ungdomsÄren. Det tog han igen med rÄge nÀr han stÀllde upp i sitt först veteran-VM för 21 Är sedan.

Den okÀnde Kirunabon chockade alla genom att slÄ stjÀrnor som Pauli Siitonen och Bjarne Andersson. Han kom hem med tre guld och ett silver.

Tanden var blodad och Gösta Emmoth tog sikte pÄ fler framgÄngar. Under de Ären körde han 300 mil om Äret i skidspÄret. Ofta var han ute pÄ morgonen innan skiftet som maskinförare.

Abrupt slut
Allt höll pÄ att fÄ ett abrupt slut 1998 nÀr han drabbades av en hjÀrtinfarkt. Han tappade medvetandet och vaknade pÄ vÀg till thoraxkliniken i UmeÄ med helikopter.

DÄ var det bara tvÄ Är kvar tills Kiruna skulle stÄ som vÀrd för veteran-VM och det var nÄgot som Gösta Emmoth hade sett fram emot.

En mÄnad efter infarkten stod han pÄ skidor igen.

- Jag tog det vĂ€ldigt försiktigt och Ă„kte bara runt trekilometersslingan. Jag fick börja med att promenera runt kvarteret, sĂ€ger han.

Nu har han hittat en lagom nivĂ„ dĂ€r han avverkar 140 mil om Ă„ret och han ser till att trĂ€na under högst kontrollerade former. Ofta har han kompisen Örjan Lidman med sig i spĂ„ret som extra sĂ€kerhet i fall det skulle hĂ€nda nĂ„got.

Lugnar ned sig
Han kör med pulsklocka som larmar om pulsen gÄr upp i 160 och Àter dessutom betablockerare som ska hÄlla nere pulsen.

Det Àr alltid Gösta Emmoth som drar.

- Den som har rutin drar ju jĂ€mnt och han lugnar alltid ned sig nĂ€r han inte hör mig lĂ€ngre. Det skiljer fyra Ă„r mellan oss, men nĂ€r vi kommer till trampbackarna skiljer det mycket i kvalitĂ©, sĂ€ger Örjan Lidman.

Till helgen tÀvlar de i norra Italien och klassiska lÄngloppet Marcialonga. Han har fÄtt plats i sjÀtte startledet och tÀnker klara de sju milen pÄ omkring fyra timmar.

Alltid en glad gubbe
Ett annat mÄl Àr att jaga i kapp sonen Christer Emmoth som startar 20 minuter före honom.

- Han har sagt att jag aldrig kommer att klara det, men han ska nog fĂ„ se.

Vad Àr det mer som driver dig?
- Jag skapar min hĂ€lsa och visar att det gĂ„r att vara i god form Ă€ven efter en hjĂ€rtinfarkt. NĂ€r jag trĂ€nar Ă€r jag aldrig orolig hemma eller sĂ„. Frun har alltid en glad gubbe hemma.

Vad tÀnker du pÄ nÀr du trÀnar?
- Jag tĂ€nker mest pĂ„ min teknik, Det Ă€r det mest rogivande. Och man kan slĂ€ppa allt annat.

Hur mÄnga mil har du Äkt genom alla Är?
- Jag fĂ„r ofta den frĂ„gan. Jag har hĂ„llit i 55 Ă„r, om du rĂ€knar pĂ„ ett genomsnitt pĂ„ 200 mil per Ă„r blir det tre gĂ„nger runt jordklotet. Egentligen har jag Ă„kt Ă€nnu lĂ€ngre om man rĂ€knar det jag körde som riktigt ung och tĂ€vlade i byarna kring Vittangi och Pajala.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om