Gnagare har gynnats av milda vintrar

Råttfällor är en bristvara i Kiruna och sorkarna är ovanligt många efter den gnagarvänliga vintern. Men Kirunaborna behöver inte oroa sig för sorkfeber.

Det syns var gnagarna har levt under vintern. På gräsmattorna som smälter fram syns spår efter gångar och i snön syns hålen tydligt.FOTO: Åsa Junkka

Det syns var gnagarna har levt under vintern. På gräsmattorna som smälter fram syns spår efter gångar och i snön syns hålen tydligt.FOTO: Åsa Junkka

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2011-05-03 06:00

Rättfällorna går åt i Kiruna. På Lakkapää är de helt slut, Buchts järnhandel har sålt betydligt mer än vanligt och på Clas Ohlsson har försäljningen gått upp rejält i april. Gnagarna har gynnats av de senaste milda vintrarna och när snön smälter bort syns gångarna som råttor och sorkar använt sig av.

I fjällen är lämlarna många, men inne i bostadsområdena är det sorkarna som har märkts av.

- De mildra vintrarna har varit gynnsamma för sorkar, råttor, möss och lämlar, säger Margareta Bergman, miljöchef på Kiruna kommun.

Biologisk gräns
Per Roos, Anticimex, har hört att det är extremt mycket sork i Kiruna. Smittskyddsläkaren Anders Österlund har fått liknande beskrivningar. Men någon risk för sorkpest finns inte. I Kiruna lever inte skogssorken, som är den som sprider sjukdomen.

- Det går en biologisk gräns i södra delarna av Kiruna kommun och norröver finns bara kusinen rödsorken. Den har inte viruset som sprider sorkpest, säger Österlund.

Ändå håller miljökontoret ett öga på gnagarna ifall de skulle ställa till problem. Sorkar äter mest växter och insekter medan råttorna kan sätta i sig nästan vad som helst. Det gör att det är råttorna som oftare tar sig in i hus eller drar sig till sopor.

Klipp gräset
För att slippa gnagarna runt husen tipsar miljöchefen Margareta Bergman om att klippa gräset ordentligt på hösten och att inte skotta upp snö mot huset.

- Högt gräs och snön som isolerar gör att de kan leva gott därunder. Det gör risken att de tar sig in i husen större.

Underjordiska gångar
På våren och sommaren handlar det om att hålla fria ytor i trädgården. Sorkar lever i underjordiska gångar och springer ofta mellan olika skyddade platser.

- Ta bort fjolårets gräs och rensa från kvistar och annat som de kan söka skydd i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om