Glaciären i Kiruna het igen - lägenheter återställs

Kirunabostäder öppnar de 90 kallställda lägenheterna på Glaciären och Tarfala i egen regi.De första 50 lägenheterna ska vara klara för inflyttning i september 2011.

Kallställt blir hett igen. Kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman, samt Annelie Vinsa, Kirunabostäder, konstaterar att det är ett välbehövligt tillskott på bostadsmarknaden i Kiruna.foto: hans sternlund

Kallställt blir hett igen. Kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman, samt Annelie Vinsa, Kirunabostäder, konstaterar att det är ett välbehövligt tillskott på bostadsmarknaden i Kiruna.foto: hans sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-24 06:00
Det var i juni 2001 som politikerna i kommunfullmäktige beslutade att kallställa ytterligare 324 lägenheter i ett utflyttningsdrabbat Kiruna.
Den här gången skulle tre hus på Terrassen, fyra kvarter på Videplan samt 90 lägenheter på Tarfala och Glaciären tömmas.
På de sistnämnda områdena står husen fortfarande kvar, även om naturen har börjat göra sig påmind. Gräs har tagit sig upp genom asfalten och på sina håll växer slyn fönsterhögt vid huskropparna.
Lättar på trycket
Länge trodde man att det inte skulle gå att återställa lägenheterna i beboeligt skick. När kommunen ville sälja husen för tre år sedan fick man inte in ett enda anbud.
Nu har Kirunabostäder provat att återställa ett hus i området som har stått kallt. Försöket har fallit väl ut och nu genomför man en upprustning i full skala.
- Det är ingen hemlighet att bostadsmarknaden i Kiruna är ansträngd. Det här är ett snabbt sätt att lätta på trycket, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).
Projektet kostar omkring 60 miljoner i återställningskostnader.
Dessutom tvingas Kiruna kommun att betala omkring åtta miljoner kronor till Statens bostadskreditnämnd för att man återställer lägenheter som man har fått pengar för att ta bort från bostadsmarknaden.
"Vettiga hyror"
- Men jämfört med att nyproducera kommer vi ändå att få hyror som ligger på vettiga nivåer, säger Annelie Vinsa, tillförordnad vd vid Kirunabostäder.
Hon säger att ledningar för fjärrvärme och VA tycks ha klarat tidens tand relativt bra. Nu river man ut allt innandöme och torkar stommen under ett halvår.
Man väljer att genomföra projektet i två etapper med inflyttning 2011 och 2012.
- Vi har tillsatt en grupp för att göra det så energismart som möjligt. Dessutom inför vi en Kirunastandard med skotergarage och extra förvaringsutrymmen för och cyklar och sparkar, säger Annelie Vinsa.
Drog ut på tiden
I våras var tanken att kommunen skulle sälja området till en privat intressent.
Han backade ur eftersom han tyckte att försäljningen drog ut på tiden.
- Men vi har också kallställda lägenheter i exempelvis Tuolluvaara som kan bli aktuella att sälja, säger kommunalrådet Lars Törnman (S).
De kallställda lägenheterna på Tallplan bedöms vara i sämre skick. Däremot ska Kirunabostäder snygga upp på planerna där underhållet av den yttre miljön är eftersatt. Det arbetet kommer i gång nästa sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om