Bilen parkeras vid Parkskolan och promenaden med den tidigare Kirunabon Anna-Karin Jatko, toppchefen för Sveriges Exportkreditnämnd, i det som var Kirunas centrum tar sin början. Hon befinner sig i Norrbotten på en tre dagars tur tillsammans med Exportkreditnämndens styrelse, där de besöker större och mindre företag som sysslar med export. Några av nedslagen har varit Gällivare och Jokkmokk där besök avlagts vid Aitikgruvan och hos Care of Gerd.
– Det är ju helt olika företag och jobbar inom helt olika branscher med olika produkter och står för olika utmaningar. När vi gjorde besöket hos Care of Gerd så pratade de om deras expansionsplaner för den finska marknaden, säger hon.
En expansion som den myndighet som Anna-Karin Jatko leder, skulle kunna stödja om det var så att företaget väljer att söka stöd från Exportkreditnämnden.
– Det vi kan göra är att gå in som en garant där vi står för en del av risken när ett svenskt företag vill expandera. Penningamässigt kan det röra sig om stora summor men även så små summor som 25 000 eller 100 000 kronor för att kunna göra investeringar för att utveckla sin verksamhet, säger hon.
Promenaden som går i sakta gemak har nått Kiruna kyrka. En kyrka som om ett drygt år kommer att stå granne med det nya stadshuset i Kirunas nya centrum. En flytt som kommer på tal när Anna-Karin Jatko rör sig runt om i världen.
– Kiruna har verkligen lyckats med att marknadsföra sig som destination och har ett starkt platsvarumärke. Kyrkflytten är ett ämne som kommit upp jämte ishotellet. Jag gifte mig faktiskt här i kyrkan för snart 30 år sen och jag är fortfarande gift med den mannen.
På motsatta sidan gatan bakom rivningsstängsel sprutas vatten för att minska det damm som bildas när flerfamiljshusen jämnas med marken.
– Det här var mitt centrum. Det var här jag var när jag växte upp. Jag gick på Centralskolan och jag kunde krypa under staketet och så var jag hemma hos mormor, säger Anna-Karin Jatko.
När Anna-Karin Jatko bara var 16 år lämnade hon gruvorten för att fortbilda sig och när hon var ung så sågs det som en självklarhet att lämna.
– Jag var en av många som fick flyttbidrag när jag lämnade men nu är det nästan så att det hade krävts ett inflyttningsbidrag istället för att få fler folk att bosätta sig här.
Enligt Anna-Karin Jatko är de gröna omställningarna och innovationen som kommer med den nya tekniken ämnen som också kommit upp i styrelserummen runt om i Europa när det pratas om norra Sverige, något som också kan bidra till att diversifiera och öka exporten från Norrbotten.
– Ta LKAB som exempel. Tidigare har det varit järnmalmpellets som de varit kända för att producera och snart går de in i ett nytt skede med järnsvamp och sällsynta jordartsmetaller.
Trots den tidiga flytten från orten så har platsen för uppväxten satt sin prägel på Anna-Karin Jatko och det är något som syns i styrelserummen och i hennes roll som chef.
– Kiruna är en relativt ung stad med sina dryga 120 år och det har alltid känts som att det funnits en nybyggaranda. Det och att det alltid har varit lösningsorienterat och vi har inte varit rädda för att få något gjort, det är något som jag har tagit med mig från min uppväxt, säger hon.