I somras kom en expertgrupp inom WHO, Världshälsoorganisationen, med en rapport som visar att dieselavgaser kan ge cancer.
- Det finns så mycket entydiga resultat och studier att det inte är någon tvekan om att dieselavgaser kan ge lungcancer, säger Per Gustafsson, professor i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet till Byggnadsarbetaren.
I dag är den nationella rekommendationen för det farliga ämnet kvävedioxid, som finns i dieselavgaser, 1ppm. Luft med det värdet får en person andas i maximalt åtta timmar. Per Gustavsson vill sänka värdet med mer än hälften.
LKAB har trots det valt att använda sig av gasvarnare som larmar vid den dubbla mängden kvävedioxid.
Uppgifterna har tagits fram av tidningen Byggnadsarbetaren som publicerar siffrorna i dag.
- Vi har satt ett larmvärde på 2ppm för kvävedioxid som betyder att när det larmar så ska man sluta arbeta direkt, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.
Borde inte larmvärdet ligga på samma nivå som gränsvärdet?
- Gränsvärdet gäller för åtta timmars exponering. Och gasvarnaren är bara ett av flera sätt att bedöma luftkvalitén. Man känner på luften och ser på ventilationen om den inte fungerar, gasvarnaren är bara ett extra hjälpmedel.
Roger Niemi är huvudskyddsombud under jord och ser inte att avgaserna är något större problem.
- Inte så länge vi följer reglerna och utrymmer när det larmar, säger han.
Just nu tittar LKAB på WHO:s rapport om dieselavgaser.
- Vi jobbar med att utreda rapporten och se vilka konsekvenser det får för vår verksamhet. Vi tittar hela tiden på våra larmvärden och det är här är ytterligare en ingång i det arbetet, säger Anders Lindberg.
Jan Andersson är inspektör vid Arbetsmiljöverket. Han sitter just nu och skriver ett brev till LKAB om att de borde sänka sitt larmvärde. Inte bara för kolmonoxid utan även för kvävedioxid.
- Om man hamnar över gränsvärdet kommer det med andra föroreningar också. LKAB har tagit ett högre värde och jag är lite kritisk till det faktiskt, säger han.
Jan Andersson tycker att LKAB borde vara försiktigare i och med att det är svårt att säga hur mycket av föroreningarna som kommer ifrån sprängningar eller dieselfordon.
Borde LKAB sänka larmvärdet?
- Ja, jag tycker att man ska gå på försiktighetsprincipen, att man ska gå på det lägre värdet, säger han.
Innan den 1 januari 2013 ska LKAB svara på Arbetsmiljöverkets brev och tala om ifall de är beredda att sänka larmvärdet eller inte.