Gamla hus - så tycker Kirunaborna

Bland 500 Kirunabor anser 47 procent att Kiruna kommun och LKAB bevarar och flyttar för få byggnader.Föreningen Kirunas rötter anser att enkätsvaren borde ge avtryck i planeringen.- Nu måste man få till stånd en verklig dialog med Kirunaborna, säger Kenneth Johansson i föreningen.

Bostadshuset Jerusalem är skyddat enligt kulturminneslagen, men inte särskilt viktig för Kiruna, enligt en majoritet av enkätsvaren.

Bostadshuset Jerusalem är skyddat enligt kulturminneslagen, men inte särskilt viktig för Kiruna, enligt en majoritet av enkätsvaren.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-09-27 19:01

Kirunas rötter och Hjalmar Lundbohmsgården ekonomisk förening har tillsammans utformat en enkät om framtidens kulturmiljöer som Kirunaborna har fått svara på under våren och sommaren.

Man har stått på stormarknadsområdet, uppsökt skolor och arbetsplatser samt tagit in svar på föreningarnas öppna sammankomster.

Omkring hälften av enkätsvaren kommer från gymnasieelever.

- Det borde inte hållas emot enkäten. Det finns de som säger att den yngre generationen är viktig, säger Kenneth Johansson.

Pekar åt annat håll
- Det kanske kan också invändas att det bara är de som har synpunkter som har svarat på enkäten. Men det är svårt att göra på något annat sätt och om någon hävdar att den inte stämmer måste man visa det med en annan undersökning, tillägger kollegan Peter Stenberg.

Föreningarna anser att svaren går stick i stäv med vad kommunledningen påstår om att Kirunaborna mest av allt vill bygga nytt i nya Kiruna.

- Det här är en i raden av alla enkäter som pekar åt ett annat håll. Men tydligen är det utifrån den uppfattningen som man har planerat, säger Kenneth Johansson.

Han syftar på avtalet mellan Kiruna kommun och LKAB där man pekar ut 21 byggnader som LKAB ska bekosta en flytt för.

Sätta spår i planeringen
I enkäten är det 47 procent som anser att för få byggnader sparas, 43 procent anser att tillräckligt många byggnader sparas medan sex procent har svarat att man sparar för många byggnader.

- Nu behövs det extraordinära resurser för att verkligen skapa delaktighet bland Kirunaborna. Dessutom ska man föra vidare uppfattningarna så att det sätter spår i planeringen, säger Kenneth Johansson.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) säger att det är svårt att genom uppsökande verksamhet ringa in vad Kirunaborna tycker.

Tar med sig tankarna
Men de synpunkter som hon har fångat upp ligger väl i linje med avtalet med LKAB.

- Det kan jag säga utan att lägga någon prestige i saken eftersom jag inte har varit med och förhandlat fram avtalet, säger hon.

En vanlig åsikt hon har stött på är att man inte behöver ta med sig så mycket av det gamla Kiruna i form av byggnader.

- Det handlar mer om att ta med sig tankarna och idéerna. Man vill till exempel inte ha så många höghus, utan mer av den typ av bebyggelse vi har i Kiruna i dag.

Fakta

De husen
är viktigast

➤ Enkäten innehåller bland annat frågor om i vilken grad man anser att vissa angivna byggnader är viktiga för Kiruna.

➤ Byggnaderna har sedan poängsatts med ett medelvärde där svaret "Mycket viktig" ger 3 poäng, "ganska viktig" ger 2 poäng, "inte särskilt viktig" ger 1 poäng, annat eller inget svar ger 0 poäng.

➤ Kiruna kyrka, 2,60, Hjalmar Lundbohmsgården, 2,38, Stadshuset, 2,02, Bläckhornen, 1,87, Gamla brandstationen, 1,70 poäng, Järnvägsstationen, 1,63, de röda SJ-husen, 1,44, Bostadshuset Jerusalem, 1,34, Matojärvi ishall, 1,34, Gula raden, 1,33, Förmansklubben, 1,16, Radhusen på Lingonstigen, 0,86.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om