Frivårdens arbete ökar – se de nya lokalerna i Kiruna

De har nyligen fördubblat antalet tjänster för att möta upp den skärpta lagstiftningen. Nu är de nya lokalerna i Kiruna invigda. ”Det är jättesvårt att sia om hur många vi kommer vara om några år. Men fler blir vi”, säger Annika Jonsson, chef Frivården Norra Norrland.

Annika Jonsson, frivårdschef för Norra Norrland, har precis invigt de nya lokalerna i Kiruna.

Annika Jonsson, frivårdschef för Norra Norrland, har precis invigt de nya lokalerna i Kiruna.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2024-06-19 11:00

Nyheten i korthet

  • Frivårdens nya lokaler i Kiruna, anpassade för ökad säkerhet, är nu invigda. Tjänsterna har de senaste åren fördubblats för att möta ny lagstiftning.
  • Frivårdens uppgift är att övervaka klienter dömda till villkorlig dom, skyddstillsyn, ungdomsövervakning, samhällstjänst och fotboja.
  • Den ändrade lagstiftningen har gett frivården mer befogenheter att ta beslut inom verksamheten.

Bandet klipptes under måndagen för de nya lokalerna i kontorshuset bakom stadshuset.

Frivårdshandläggaren Nina Kaze visar runt.

– Det känns bra, det är jätteroligt. Det är ändamålsenligt utifrån säkerheten, både för klienter och för oss. Vi har behövt den här lokalen, så det är bra.

Tidigare var de i polishuset i Kiruna. Nu har de lokaler som anpassats efter verksamheten med slussar in till kontoret som filmas. De jobbar aldrig ensamma.

Frivårdens uppgift är att övervaka klienter som dömts till villkorlig dom, skyddstillsyn, ungdomsövervakning, samhällstjänst och fotboja. Merparten av de som döms till kriminalvård finns i frivården.

– Det är ett krävande jobb men jag älskar mitt jobb. Det är så givande. Ofta handlar det om stöttning i kontakter med andra myndigheter och att vara en förebild, säger Nina Kaze.

Frivårdens lokaler i Kiruna är en filial till frivården i Gällivare. Lokalerna i Kiruna bemannas vissa dagar i veckan, av personal som åker från Gällivare. De har nyligen gått från tre tjänster till sex tjänster. I dagsläget är de fyra som jobbar och man söker två till.

undefined
Nina Kaze, frivårdshandläggare, utanför dörren till de nya lokalerna.
undefined
Från receptionen följer man via kameraövervakningen och ser vilka som kommer.

Nina Kaze har jobbat i Gällivare/Kiruna i tre år. Hon öppnar dörren till ett av rummen, där stolarna för klienterna är fastskruvade i golvet.

– Vi är tydliga med att det handlar både om stöd och kontroll. Man ser att det fungerar bra för de flesta och de har en bra utveckling. De förändras i attityder och värderingar. Det är fint.

undefined
Fastskruvade stolar i besöksrummet.

Det finns också en särskild toalett för urinprover vid narkotikamissbruk, med genomskinlig vägg till ett kontrollrum.

Annika Jonsson är chef för frivården Norra Norrland. Hon berättar att det handlar om en stor verksamhet men som ändå är ganska okänd.

Frivården har de senaste åren fått förändrad lagstiftning.

– Den förändrade lagstiftningen har gett oss mer muskler, mer förutsättningar att hantera misskötsamhet. Till exempel om man har en person som utsatt familjen för våld, så kan vi sätta in föreskrifter som tydliggör vad man inte får göra under den villkorliga frigivningen.

undefined
Annika Jonsson, frivårdschef för Norra Norrland, har precis invigt de nya lokalerna i Kiruna.

De har mer att göra i dag jämfört med tidigare.

– Mängden ärenden har inte ökat nämnvärt här, utan det är mer att klienterna är hos oss längre därför att lagstiftningen förändrats, övervakningstiderna är längre. Vi har också fler ärenden där vi jobbar med att slussa ut från anstalt, där är frivården med redan från början.

Om den som är dömd inte sköter sig kan man ge ett flertal varningar, och i slutändan om man inte följer sin plan kan ärendet gå tillbaka till åklagare för att bli fängelse istället för skyddstillsyn.

– Det känns fint att kunna finnas för en medmänniska och visa att det går att välja en annan väg. Man kan hjälpa till med kontakt gällande missbruk eller psykisk ohälsa. De får se att det finns andra människor som tror på dem och att de kan förändras, säger Nina Kaze, frivårdshandläggare.

Frivården väntas öka ännu mer.

undefined
Så här ser en fotboja ut, som spänns fast så det känns bra för den som bär den.

– Vi får se hur Tidöavtalet kommer slå. Tittar man på region Nord så har vi en annan typ av brottslighet jämfört med storstäderna. Vi ligger efter på ett positivt sätt. Men vi ser ju också att det spiller över från storstäder till oss. Så det är jättesvårt att sia om hur många vi kommer behöva vara om några år, avslutar Annika Jonsson, frivårdschef Norra Norrland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!