Fritt fram för föräldrakooperativ förskola

Det såg länge ut att gå åt skogen med starten av föräldrakooperativet Fjällbjörken.Men det tillfälliga bygglovet kom i grevens tid och nu har 20 barn i Kiruna klart med sina förskoleplatser.

Äntligen klart för lek och stoj. Rasmus Piiranen, 4, och läraren Malin Zakrisson, är två personer som kommer att tillbringa sina dagar på Fjällbjörkens förskola.FOTO: Hans Sternlund

Äntligen klart för lek och stoj. Rasmus Piiranen, 4, och läraren Malin Zakrisson, är två personer som kommer att tillbringa sina dagar på Fjällbjörkens förskola.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-01-19 06:00

Förskolekooperativet Fjällbjörken har äntligen kunna flytta in i Folkets parks gamla kök som har byggts om till ändamålsenliga lokaler.

Först var det tillståndet från barn- och utbildningsnämnden som dröjde, sedan blev det problem med bygglovet.

Själva ombyggnationerna var klara i god tid, men i november kom det fram att det kanske behövdes en ändring i detaljplanen för att bygglovet skulle kunna godkännas.

Det rådde bland annat tveksamheter om det var för nära till ridanläggningen och värmeverket och om det fanns tillräckligt med parkeringsplatser.

Orolig väntan
Det blev en orolig väntan för kooperativet, för personalen som redan var anställd och för föräldrarna till barnen som skulle börja den 16 januari.

Dagen före julafton kom beskedet - ett tillfälligt bygglov för fem år hade beviljats och det var därmed klart att starta förskolan.

- Vi hade sagt att det måste vara klart innan jul. Annars kunde vi inte hålla kvar personalen, säger Emma Lundgren i kooperativet.

Efter beskedet blev det bråttom att hinna ställa allt i ordning innan starten i måndags.

Startar från grunden
- Det har varit så mycket jobb att det knappt har hunnit sjunka in att vi faktiskt är i gång. Men det känns naturligtvis som en lättnad, säger Emma Lundgren.

Nu är 16 barn inskrivna av totalt 20 som ska få plats vid full utbyggnad. Åtta barn har börjat sin inskolning och det är med andra ord full aktivitet på dagiset.

Det finns poänger med att få starta verksamheten från grunden.

- Det känns bra att kunna växa med verksamheten och kunna implementera den barnsyn som ska prägla förskolan. I en vanlig förskola finns ju redan ett färdigt tänk, säger förskoleläraren Annika Mikberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om