Freestylegymnasiet räddat i sista stund

Eleverna på det nya freestylegymnasiet i Kiruna har knappt kunnat träna i backen på Luossavaara.Förra veckan hotade föräldrarna att ta hem sina ungdomar.Men i sista stund hittades en lösning.

I går startade Peter Fredriksson vid Snöbolaget kanonerna på Luossavaara. Rymdgymnasiet betalar för snötillverkningen efter hot från föräldrar. ½FOTO: HANS STERNLUND

I går startade Peter Fredriksson vid Snöbolaget kanonerna på Luossavaara. Rymdgymnasiet betalar för snötillverkningen efter hot från föräldrar. ½FOTO: HANS STERNLUND

Foto: hans sternlund

KIRUNA2010-01-23 06:00
Det nya skidgymnasiet för så kallade jibbåkning startades av freestyleprofilen Janne Aikio i höstas som en del i friskolan Rymdgymnasiet.
Ett 15-tal elever, de allra flesta tillresta från andra orter, började programmet i höstas med förhoppningar om att utvecklas som skidåkare.
Snön lade sig visserligen tidigt på Luossavaara, men parken med så kallade boxar och rails är fortfarande inte klar att åka på.
Järnvägsparken
Markarbetena för en permanent park har dragit ut på tiden. De sista lassen lades ut kring nyår och då ansåg backens entreprenör Snöbolaget att det var för sent på säsongen att tillverka konstsnö och ställa i ordning parken.
- Ur marknadssynpunkt skulle det inte vara någon idé. Vi säljer inte fler liftkort eller får hit fler klubbar eller event den här tiden på året, säger Monica Lind i Snöbolaget.
För skidgymnsiet är det däremot ett mardrömsscenario. De har fått träna på sina egenbyggda hopp i Järnvägsparken. Förra veckan var måttet rågat, ansåg några föräldrar till gymnasieeleverna. De var beredda att låta eleverna avbryta utbildningen och låta dem fortsätta på respektive hemort.
- Det skulle vara bättre förhållanden på hemmaplan för de flesta. Men bolaget som sköter backen lovade en lösning och vi gav dem en veckas respit, säger Mats Hägglund i Bollnäs.
I torsdags kväll undertecknades en överenskommelse där Rymdgymnasiet går in och köper snötillverkning för parken av Snöbolaget.
På så vis räddas utbildningen kvar i Kiruna.
- Vi tycker att det låter positivt om än lite sent påkommet. Men vi behöver få utfästelser om att det ska fungera bättre till nästa år. Den diskussionen kommer i alla fall jag att driva, säger Mats Hägglund.
Ett år för tidigt
Eleverna blir dock kvar och både Snöbolaget och Rymdgymnasiet kan andas ut. Det finns planer på att utöka gymnasiet med ett tillval för snowboardåkare till nästa läsår.
- Våra utvecklingsplaner går hand i hand med gymnasiets. Vi ska göra vad vi kan för att de ska komma tidigt på snö. Det känns bara som att de startade ett år för tidigt, säger Monica Lind.
Därmed också sagt att Snöbolaget har ambitionen att fortsätta som entreprenör trots att det kommunala bidraget har fasats ut i år.
- Annars hade vi inte gjort den här långsiktiga investeringen i en permanent park, säger Monica Lind.
Kostnaderna delas mellan Snöbolaget och det Progressumledda projektet Snö och is.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om