Framtidens samepolitik

Sametinget ska inleda en ny process för Sametingets framtida samepolitik. Lyckas processen kan det leda fram till en ny samelag.

SAMETINGET. Sametinget ska inleda en ny process för 	Sametingets framtida samepolitik.

SAMETINGET. Sametinget ska inleda en ny process för Sametingets framtida samepolitik.

Foto: Anna Broberg

Kiruna2015-01-28 06:02

– Jag ser framför mig att det här kan innebära ett förslag på en ny samelag. Men eftersom direktiven inte är fastställda går det inte att säga att så blir det. Den enda lag vi har som reglerar rätten till land och vatten är rennäringslagen och den är föråldrad och uppfyller definitivt inte de internationella konventionerna, säger Håkan Jonsson som är Sametingets styrelseordförande.

Flera försök har gjorts tidigare, både av regeringen och av Sametinget. Senaste försöket var 2011.

– Jag tror inte tiden var mogen för Sametinget att ta ett steg. Och så ska man komma ihåg att den förra regeringen frågade alltid om vi var eniga. Och det är klart få en enig riksdag är lika svårt som att få ett enigt Sameting, säger Håkan Jonsson.

Han förklarar att förra regeringen använde deras oenighet som ett argument mot dem. Dialogen med den nya regeringen har visat att den ser annorlunda på ett folkvalt organ. Har man en majoritet så är det det som gäller.

– Vi jobbar för att vi ska få en enighet. I värsta fall blir det bara en majoritet men det är inte det vi strävar efter. Men det är det som är demokrati, säger Håkan Jonsson.

På den stora världsurfolkskonferensen i FN i höstas beslutades att regeringen ska implementera FN:s Urfolksdeklaration. Senast i veckan fick Sverige kritik i FN för att vi inte antar ILO 169 konventionen. Men Håkan Jonsson säger att konventionen inte ger nya rättigheter utan förstärker bara de rättigheter som finns. Han säger att ILO har halkat efter till exempel Urfolksdeklarationen och är på vissa sätt bakåtsträvande vad gäller urfolksrätt.

Samtidigt arbetas det med en nordisk samekonvention där Sverige, Norge och Finland arbetar gemensamt för en likartad lagstiftning och för att underlätta förbindelser för samer i de olika länderna.

– Oavsett vad som händer måste vi ha en policy som Sametinget kan stå bakom. Det här arbetet utreder till exempel, vem har rätt till land och vatten, hur ska fördelningen ske - en översyn av rennäringslagstiftningen. Vi jobbar för att det ska bli en lagstiftning som bättre harmoniserar med dagens förhållanden för även om vår kultur är oerhört viktig och vi ska se till att både bevara och stärka den kan man inte blunda för att lagstiftningen förändras runtomkring och då måste vi också anpassa oss. Vi ska ha en samelag som sätter människor i centrum, avslutar Håkan Jonsson.

Frågan kommer att behandlas på Plenum första gången i februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om