Framtidens hus byggs i Kiruna?

Kiruna kommun upplåter sju villatomter i Tuolluvaara som kommer att ligga nära den planerade centrumkärnan.
Den sjunde tomten reserveras för någon som vill bygga framtidens hus.
Eller om ni så vill, Bläckhornet 2.0.

Det här är en tidig skiss av Bläckhorn 2.0 som ska bli ett så kallat passivhus. Och visst syns dragen från Gustav Wickmans urmodell.SKISS: LARS FERNQVIST

Det här är en tidig skiss av Bläckhorn 2.0 som ska bli ett så kallat passivhus. Och visst syns dragen från Gustav Wickmans urmodell.SKISS: LARS FERNQVIST

Foto: Lars Fernqvist

KIRUNA2012-04-27 06:00

De som står längst fram i kommunens tomtkö kommer att erbjudas de nya villatomterna som släpps på kvarteret Kapellet på Kirunasidan av Tuolluvaara.

Redan sedan tidigare pågår experimentell verksamhet inför exploateringen.

Det sjunde huset
Tekniska verken ska låta ledningarna för fjärrvärme och vattenledningar löpa nära varandra och ganska grunt under marken.

Tanken är att fjärrvärmen ska värma vattenledningarna och då behöver man inte gräva ned dem till frostfritt djup fyra meter under backen.

I den nya flyttbara staden ska även ledningar kunna grävas upp och tas med.

I övrigt blir det sex konventionella villabyggen - och ett högst ovanligt.

Projektet kallas just Sjunde huset eller Bläckhorn 2.0 eftersom man har tagit fram skisser som bygger på Gustav Wickmans populära hustyp från förra sekelskiftet.

En dyr investering
- Vi tar upp huvuddragen från bläckhornen, men vi vill inte att det ska bli för en pastisch i för stor utsträckning, säger Lars Fernqvist, arkitektkonsult som kommunen har anlitat för projektet.

Nu söker man en privatperson eller ett företag som vill stå som byggherre för huset som i funktionen ska bli en modell för framtidens hus i Kiruna.

Det kommer att bli en ovanligt hög investeringskostnad, även för att vara en nyproducerad villa.

Å andra sidan blir uppvärmningskostnaderna och energikostnaderna nästan lika med noll, eller i vart fall väldigt mycket lägre än i ett vanligt hus.

Det handlar om ett så kallat passivhus.

Inget experimenthus
- Huset har enormt tjocka väggar och bjälklag och ska egentligen inte dra någon energi alls och kan lagra värmen. Totalbilden är att det inte ska bli dyrare i längden, säger Lars Fernqvist.

I framtiden är det troligt att alla hus kommer att byggas som passivhus.

Tekniken är under utveckling och det planerade huset i Tuolluvaara ska inte kallas för ett experimenthus, utan för ett visningshus.

- En del av jobbet handlar om att förklara för folk vad det över huvud taget handlar om, säger Lars Fernqvist.

Innan sommaren måste kommunen ha hittat någon som vill anta utmaningen, annars är det risk att projektet går om intet.

Någon summa för investeringen har man inte räknat fram, men den kommer att ligga högt. Utsikterna att få någon sorts bidrag till investeringen är heller inte så stora.

Lockar med byggrätt
För att sockra erbjudandet upplåter kommunen en ovanligt stor tomt på 1 278 kvadratmeter med en ovanligt stor byggrätt, drygt 300 kvadratmeter mot normala 200-220.

- Byggrätten är så stor att det skulle kunna bli ett parhus om det är två intressenter som vill gå in, säger Eva Ekelund, kommunens mark- och exploateringschef.

Vad för sorts person tror ni nappar på det här?
- Någon som brinner för hållbara bostäder. Det skulle vara roligt att få med någon tidigt i processen som vill vara med och påverka, säger Eva Ekelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om