Framtida oljeprojekt kan ge jobb åt Norrbottensföretag

Oljefältet Snöhvit har tagits i drift och den stora byggruschen i Nordnorge är över för den här gången.Men nya, stora projekt väntar och det kommer att finnas affärer att göra.- Men näringslivet i Norrbotten måste samarbeta för att kunna konkurrera om kontrakten, säger Edd-Magne Torbergsen vid Statoilhydro.

Edd-Magne Torbergsen, informationschef  i Statoilhydro.

Edd-Magne Torbergsen, informationschef i Statoilhydro.

Foto:

KIRUNA2008-10-21 06:00
Edd-Magne Torbergsen är informationschef för avdelningen som sysslar med prospektering i norr vid den nya oljefusionen Statoilhydro.
Förra veckan föreläste han i Kiruna om vad som kommer att hända i oljebranschen i Nordnorge under de år som kommer.
De närmaste åren kommer det vara något lugnare jämfört med ruschen kring bygget av gas- och oljefältet Snöhvit utanför Hammerfest.
Bygget sysselsatte 3 500 personer, vilket är tre gånger så många som vid KK4 i Kiruna. Svenska företag kom dock med sent in i bilden, hade svårt att få några stora kontrakt och bidrog i princip bara med arbetskraft.
Och nu gäller det att lära av misstagen?
Torbergsen svarar diplomatiskt och i allmänna ordalag.
- I näringslivet tänker man ofta kortsiktigt. Man är upptagen med vad som händer under dagen och kompetensen att tänka strategiskt är ofta frånvarande, säger han.
300 miljoner per hål
Statoilhydro satsar stort på att hitta nya gas- och oljekällor utanför nordnorska kusten. Arbetet kräver uthållighet och att man håller humöret uppe vid motgångar.
Varje borrhål kostar 200-300 miljoner kronor och nio av tio är bommar.
Trots allt är det är bara en tidsfråga innan nya stora projekt kommer att starta.
Edd-Magne Torbergsen ger ett handfast råd till företagare i Norrbotten som vill vara med på nästa norska rusch.
- Samarbeta. Annars är risken den att man inte blir tillräckligt stora. Man behöver mycket kompetens, arbetskraft och kapital, därför är det bra att samla kraft tillsammans.
Behöver väckarklocka
Det var näringslivsbolaget Progressum stod som inbjudare till föreläsningen och det var inte utan orsak. Bolagets verkställande direktör Bengt Jaegtnes anser att det behövdes en väckarklocka för Kirunas företagare.
- Det här är precis rätt tajming att börja positionera sig inför projekt som startar om kanske fem-tio år. Det gäller att hitta norska kollegor att jobba in sig mot och helst sikta så högt i näringskedjan som möjligt, säger han.
Han tror att företag som jobbar med lösningar för gruvbranschen också borde vara intressanta för den norska oljesektorn.
- Nästa gång ska vi jobba med produkter och koncept, göra punktinsatser på lösningar och tjäna pengar, säger Bengt Jaegtnes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om