Framgång för Kiruna

LKAB lovar att betala infrastrukturen för att kunna börja bygga det nya Kiruna i nordväst.Utfästelserna tolkas som en stor framgång av kommunledningen i Kiruna.- Det här är resultatet av ett enträget arbete från vår sida, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Det har funnits en viss politisk osäkerhet kring stadsomvandlingen, men efter LKAB:s besked om förhandsbetalning poserade Lars Törnman (KIP) tillsammans med kommunalrådskollegan Kenneth Stålnacke (S) i nordvästområdet.fOTO: HANS STERNLUND

Det har funnits en viss politisk osäkerhet kring stadsomvandlingen, men efter LKAB:s besked om förhandsbetalning poserade Lars Törnman (KIP) tillsammans med kommunalrådskollegan Kenneth Stålnacke (S) i nordvästområdet.fOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-05-20 06:00
Det har varit tunt med synliga tecken på stadsomvandlingen
i Kiruna under en tid. Det har också varit oklart huruvida processen att börja bygga på obruten mark nordväst om det befintliga Kiruna ska gå till.
Nu finns möjligheterna att verkligen komma till skott och börja bygga inom en snar framtid.
LKAB lovar att betala för planarbetet och anläggandet av infrastruktur som vägar, elnät och belysning.
Dessutom lovar gruvföretaget att självt bygga de första bostäderna.
LKAB:s inställning har, fram tills nu, varit att betala först när skadan från gruvbrytningen är skedd. Nu gör LKAB mer än vad minerallagen kräver.
Kostar 300 miljoner
- Minerallagen är inte utformad för den enorma process som väntar i Kiruna. Att bara ersätta fastighet för fastighet skapar inga bra förutsättningar för att komma
igång med processen, säger Lotta Fogde, informationsdirektör vid LKAB.
Enligt en grov uppskattning kan det kosta omkring 300 miljoner kronor att anlägga den första etappen.
Lotta Fogde poängterar att det inte handlar om några extrapengar till Kiruna som går Malmberget förbi.
- Det är fortfarande fråga om att ersätta de skador som gruvbrytningen orsakar.
Ingen idiotlåsning
Kommunledningen tog emot beskedet från LKAB med odelad glädje. Det har funnits en politisk osäkerhet kring stadsomvandlingen, men i går poserade Lars Törnman (KIP) tillsammans med kommunalrådskollegan Kenneth Stålnacke (S) i nordvästområdet.
- Jag har inte haft någon idiotlåsning kring nordväst. Det viktigaste är att man bygger i anslutning till befintlig bebyggelse, säger Lars Törnman.
Kenneth Stålnacke hoppas att spaden ska kunna sättas i jorden inom ett-två år. Därmed ska ersättningslägenheter kunna finnas klara när bostadsområdet Ullspiran börjar påverkas av markdeformationer omkring 2012.
- Det här är ett viktigt steg för att komma i gång och börja bygga framtidens Kiruna. Vi måste först få köpa loss marken av Statens fastighetsverk och vi har fått löften om en snabb handläggning, säger han.
Christer Vinsa, projektchef för stadsomvandlingen, pekar dock på en annan pusselbit som måste läggas på plats.
E 10 måste slås fast
- Först måste vi få fast dragningen av nya E 10. Det är inte bara att trycka på en knapp och börja detaljplanera. All infrastruktur måste slås fast först.
Oppositionspolitikern Gunnar Selberg (C) säger att det är först nu som nordväst blir ett seriöst alternativ. Han pekar dock på ytterligare en osäkerhetsfaktor - malmkroppens utbredning i norr.
- Nu blir det ännu mer angeläget att få prognoser för norra sjömalmen. Jag ser en risk med att det blir en delad stad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om