"Frågetecknen är uträtade"

Trots protester från föräldrar och opposition samt tveksamheter inom den nya kommunledningen.
Den nya Raketskolan i Kiruna kommer att byggas utifrån de ritningar som är framtagna.
- Många frågetecken är uträtade, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Det blir en ny Raketskola med rundade former, runda fönster och en fyra            våningar hög glasgång. Någon summa för projektet angavs dock inte när investeringsbudgeten klubbades. Tidigare har siffran 250 miljoner använts.SKISS: MATS JAKOBSSON

Det blir en ny Raketskola med rundade former, runda fönster och en fyra våningar hög glasgång. Någon summa för projektet angavs dock inte när investeringsbudgeten klubbades. Tidigare har siffran 250 miljoner använts.SKISS: MATS JAKOBSSON

Foto: Mats Jakobsson

KIRUNA2010-12-23 05:30

När investeringsbudgeten för de kommande tre åren togs i måndags kväll var nya Raketskolan ett av objekten som ska påbörjas under 2011.

Någon summa för kostnaden angavs inte. Tidigare har siffran 250 miljoner använts.

Onödigt dyrt
- Vi vill se om det går att göra något billigare. Dessutom har vi inte gått ut med anbud ännu och att ange en summa vore som att säga till entreprenörerna att de inte behöver lägga sig lägre, säger Kristina Zakrisson.

Enligt henne innebär beslutet att skolan ska byggas efter ritningarna och utifrån de pedagogiska idéer som har presenterats.

Föräldrar till eleverna och politiker från oppositionspartierna har varit kritiska till tanken om uppdelningsbara klassrum för 40 elever.

Man har också ansett att det är onödigt dyrt att bygga med runda former och dålig värmeekonomi att bygga höga glasgångar.

Kristina Zakrisson har räknat sig själv till den skeptiska skaran. Hon säger att hon var tveksam till det faktum att det inte fanns några lokaler avsatta för barn på fritids.

Gemensam plan
- Jag har fått se på ritningarna att det finns fasta utrymmen för fritidsbarnen. Jag känner mig tryggare efter det. Däremot finns det fortfarande funderingar kring glasytorna, säger hon.

Investeringsplanen presenterades gemensamt av Socialdemokraterna, Vänstern och Samelistan som numera bildar kommunledning i Kiruna.

Niklas Sirén (V) anser dock att det fortfarande är mycket som är öppet för hur skolan ska utformas.

Öppet kritisk
- Projekteringen är genomförd och ritningarna är klara, men hur den slutgiltiga lösningen för hur det ske se ut invändigt får vi komma fram till under resans gång, säger han.

Oppositionen är fortfarande öppet kritiska och centerpartisten Gunnar Selberg anser inte att några frågetecken är uträtade.

- Nya Raketskolan är inget annat än en katastrof. Jag har aldrig stött på så pålästa, kunniga och engagerade personer som de kritiska föräldrarna på Raketskolan, säger han.

Bygget ska inledas under 2011 och invigning planeras till höstterminen 2012. Därmed behöver Kiruna kommun inget anstånd för att använda försäkringspengarna från nedbrunna Lomboloskolan.

Fakta

Investeringsplanen i Kiruna

Fritids- och kulturnämnden: Upprustning ridanläggningen 2011, ny inomhushall 2012, upprustning slalombacken 2012, ersättningshall för Matojärvi 2013.

Barn- och utbildningsnämnden: Nya Raketskolan 2011-2012.

Socialnämnden: Nytt vård- och omsorgsboende 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om