Förvirrad på ödslig väg

Traditionell samisk mat och besök på samiska teatern för kläddesignen Karin Vasara. Det är några inslag i hennes helg. Ett annat är en förvirrad resa från Rovaniemi till Kiruna på ödsliga vägar och hamburgare i Övertorneå.

Foto:

Kiruna2008-11-08 06:00

Karin Vasara berättar:
Fredag:
Klockan är 13.00. Jag har varit på samekonferens i Rovaniemi och börjar packa ihop mina kläder som jag haft till försäljning. Jag är väldigt nöjd, det har varit folk från alla sametingen, den svenska, norska och finska på plats. Även samer från Ryssland, så sammanlagt var vi nog 400 samer. Klockan 14.00 börjar jag resa med bil hem mot Kiruna med Kerstin Utsi som också varit med. Men vi tar tyvärr fel väg och kör fel i fyra mil mot Kemi. Under resan är jag lite uppjagad, det är otäckt att köra på ensliga vägar i dessa tider och man vill inte stanna vart som helst. Vid femtiden är vi i Övertorneå och vi tar en hamburgare på grillen där. Det var rätt så gott.
Vid sju är vi i Kiruna och jag är dödstrött, men kläderna ska bäras in i butiken först. Klockan nio är jag klar och då går jag och lägger mig.

Lördag:
Lördag vaknar jag klockan åtta och jag tar det lugnt tillsammans med Kerstin som sovit hos mig. Vi dricker kaffe, the och äter Kerstins gahkku (samsikt tunnbröd, reds anm.). Det är en enkel och god frukost. Efter frukosten går jag och Kerstin till butiken för att plocka upp. Allt ska var på sin plats till måndag. Till lunch går Kerstin och köper crepes med skinka som vi lägger lite ost på och micrar. Det blir också mera kaffe och gahkku. Det tar hela dagen i butiken. Klockan fem går jag hem och skär upp ett renhjärta i tunna skivor. Jag steker det med lite salt och peppar och häller över grädde. Till det äter vi råris. Min vän Ella Karin är bjuden på middag. Senare på kvällen går vi till samiska teatern och ser Dusse Anne. Det är lite folk där, men en stark pjäs. När jag kommer hem igen på kvällen slötittar jag lite tv och går och lägger mig 23.30.

Söndag:
Lång sovmorgon. Stiger upp först 9.30. Det är sviterna från Rovaniemi. Efter en frukost med gahkku och kaffe går jag till min 94-åriga mor på Vilan. Hon vet inte riktigt vad hon gör och därför river hon sönder saker. Jag lagar en tröja hon rivit sönder och syr i knapparna i en blus. Jag tror mamma tror att hon handarbetar när hon gör som hon gör. Tiden stannar på ett ålderdomshem, jag går dit varje vecka. Under eftermiddagen gör jag älgbiffar med pommesfrittes och bearnaisesås till mina söner och en flickvän till en av dem. Efter middagen tittar vi på Ensam mamma söker och slötittar på andra program. Klockan 23.00 går jag och sover. Helgen är över.

Tre tips för en bra helg

* Planera lite så du inte bara blir sittande och inte gör någonting.

* Ta dig tid med vänner och familj.

* Ta dig tid för att röra på dig. Gå ut och gå en stund.

Karin Vasaara är nöjd med resan till Finland.

Namn: Karin Vasaara

Ålder: 62

Bor: Tvåa i Kiruna

Familj: Två vuxna söner

Webb: www.karinvasaara.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om