Enligt kommunens översiktsplan har invånarantalet i byn Kurravaara, cirka en mil utanför Kiruna, ökat med 40 procent sedan 2002. 2015 bodde 333 personer i Kurravaara. 2017 hade det ökat till 367 personer. Siffrorna för 2018 har inte landat hos kommunen ännu.
– Många har omvandlat sina fritidshus till permanenta bostäder, det är en del av utvecklingen. Sedan har det byggts nytt också. Det finns inte kommunalt vatten och avlopp där ute, det är en begränsning, säger Ann-Christin Samuelsson, tillväxtchef.
Bostadsbristen i centrala Kiruna gör också att många väljer att flytta ut till byarna.
– Stadsomvandlingen pågår inte bara i centrala Kiruna, vi har sett att det har varit en stor befolkningsutveckling i Kurravaara de senaste åren, det har varit explosionsartat, säger Heidi Ranner som bor i Kurravaara.
– Just barnen, noll till fyra år, har varit den näst största ålderkategorin. Det har vari 34 stycken noll till fyra och 35 stycken 60-64 åringar. Noll till 19 år har varit 89 stycken 2015, så det är en väldigt ung by.
Kurravaara saknar idag en samlingsplats enligt Heidi Ranner. Hembygdsgården drivs med ideella krafter och har inga regelbundna öppettider. Det finns barnverksamhet en gång var annan vecka.
– Den verksamheten är inte för skolbarn utan för de som är hemma och barnlediga, säger Heidi Ranner.
Heidi Ranner har kämpat för att få en lekplats till byn sedan 2017. Hon har samlat namnunderskrifter under ett års tid och har fått ihop 289 stycken, så nästan hela byn sluter upp kring hennes önskan om en lekpark. Efter ett medborgarförslag beslutade kommunen
2018 att det ska byggas en områdeslekplats i byn för både mindre och större barn. Lekparken ska ligga på en grusplan som redan har belysning.
Men under kommunfullmäktige förra veckan fattades beslutet att skjuta på bygget.
– Det blev ingen satsning på lekparken i år, den ligger kvar till nästa år, 2020. Man skjuter fram det helt enkelt, säger Sten Nyhlén, (SJVP).
Varför det?– Det finns en påse pengar i kommunen och vi har inte råd att investera i allting.
Den planerade kostnaden för lekplatsen i Kurravaara är 1,5 miljoner kronor.
Heidi Ranner är besviken över att bygget nu blir uppskjutet.
– Det är jättetråkigt, men det viktigaste är ändå att det blir av, att de inte slopar det helt.
Hon tror också att en lekpark skulle gynna byns sommarcafé som drivs av feriearbetande ungdomar.
– Byn skulle bli ett attraktivare utflyktsmål. Vi har redan sett att många mor- och farföräldrar kikat in på somrarna med sina barnbarn. Dom njuter av att kunna fika ute, hoppa hopprep med mera samtidigt som hembygdsgården med sina museiinspirerade inventarier och fotografier tilltalar den som är intresserad av bygdens historia. Jag tror att en lekpark skulle vara ett stort dragplåster för byn, säger Heidi Ranner.