Det är tryck på gruvorna i Norrbotten. Fördelningen mellan antalet kvinnor och män i gruvindustrin är inte jämn, men procentuellt har andelen kvinnliga anställda ökat. SCB:s senaste sammanställning är från 2010 och då låg andelen kvinnor på 18 procent, jämfört med 15 procent året innan.
- Det är en ganska bra ökning på ett år. Just den ökade sysselsättningen inom gruvindustrin är lite av ett lokalt fenomen i Norrbotten, säger Jan Andersson, analytiker på Statistiska centralbyrån.
LKAB anställde under förra året totalt 400 nya medarbetare, av dessa var 30 procent kvinnor. Av alla företagets anställda är i dag 15,7 procent kvinnor, en siffra som för tio år sedan var betydligt lägre då endast fem procent av personalen bestod av kvinnliga medarbetare.
Bättre miljö
- Vi har som mål att öka mångfalden inom företaget. Det är viktigt både för att få en bra rekryteringsbas men också för att arbetsmiljön blir bättre om man blandar män och kvinnor, säger Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör vid LKAB.
Northland Resources personalspecialist Klas E Sandlund tycker att det viktigaste är att man har en arbetsmiljö som är så attraktiv som möjligt för både kvinnor och män i olika åldrar och med olika bakgrund och nationalitet.
Många kvinnliga truckförare
Även Aitikgruvans personalchef Lage Fagerlönn vill se fler kvinnor i företaget, och då framförallt i arbetsuppgifter som traditionellt ses som manliga. Målet är att inom den närmsta framtiden nå över 25 procent kvinnor i företaget.
- Bland truckförare tror jag vi närmar oss en jämn fördelning på 50/50, säger Lage Fagerlönn.