Fortfarande inga klara besked från LKAB

Nästa år ska ersättningsprinciper presenteras från LKAB och ett civilrättsligt avtal ska tecknas med kommunen. Staben som arbetar med samhällsomvandlingarna ökar också med sju personer.
– Vi har inte varit tillräckligt många och kanske inte heller haft den fulla bilden om vad som kommer, säger Mikael Westerlund, ny stabschef för samhällsomvandlingarna på LKAB.

Mikael Westerlund, ny stabchef för samhällsomvandlingarna på LKAB.

Mikael Westerlund, ny stabchef för samhällsomvandlingarna på LKAB.

Foto: Alexandra Karlsson

Kiruna2013-12-28 06:00

LKAB:s organisation för samhällsomvandlingen kommer under nästa år öka från dagens tio personer till 17 personer. Ny stabschef är Mikael Westerlund, tidigare ortchef för samhällsomvandlingen i Kiruna. 2014 är också året då LKAB kommer ge besked kring hur ersättningen till bostadsrättsägare kommer se ut, dessutom ska ett civilrättsligt avtal slutas med Kiruna kommun. När LKAB nu tittar på hur bostadsrättsägare ska ersättas är det juridik som synas och gås igenom. Vad bostadsrättsägare kan vänta sig för ersättning kan Mikael Westerlund i dag inte säga, men ersättningsprincipen ska presenteras under det första kvartalet nästa år.

– Vi kan inte komma med förslag på lösningar som strider mot gällande lagstiftning. Vi tittar nu på minerallagen och hur kan vi utforma en ersättningsprincip utifrån den, säger Mikael Westerlund.

Röster för högre ersättning

Att bestämma vilken ersättning som personer och företag ska få när de tvingas flytta är en fråga som LKAB har ensamrätt på. Utgången för husägare har varit det lagen kräver, vilket innebär marknadsvärde plus 25 procent. Den ersättningen menar bland annat Villaägarnas Riksförbund inte är tillräcklig för den situation som råder i Kiruna och Malmberget. Även Peter Niemi, kommunchef i Kiruna, har riktat kritik mot ersättningsnivåerna. I septembernumret av Kirunatidningen gick han ut och sa att LKAB måste betala mer för husen de köper så att människor har råd att bygga ett nytt boende, "annars hotas hela samhällsomvandlingen", säger Peter Niemi till tidningen. LKAB håller inte med.

– Inom LKAB anser vi att den ersättningsmodell vi har för köp av villor fungerar och kan konstatera att ersättningsnivåerna närmar sig kostnaderna för nyproduktion, dessutom ska man samtidigt komma ihåg att ett nybyggt hus är väsentligt billigare i drift och underhåll, säger Mikael Westerlund.

Flera röster har höjts för att staten ska gå in och se över lagstiftningen och anpassa den till situationen som råder i och med samhällsomvandlingarna. LKAB tror inte på en sådan lösning.

– Jag tror frågan är så komplex och förutsättningarna är bättre om vi jobbar med den lokalt. Det kommer säkert fram frågor gällande lagstiftning där vi ringar in frågor som är svåra att besvara eftersom att lagstiftningen inte är anpassad efter de svåra utmaningarna som samhällsomvandlingarna innebär, säger Mikael Westerlund.

Skulle det då inte behövas en lagförändring?

– Jag har svårt att se det samtidigt. Jag har respekt för att Sveriges rikes lag ska vara allmängiltig. Visst är det så att vi i diskussionerna med kommunerna och med våra ägare också för en dialog om det går att göra lokala anpassningar men det är svårt utifrån den gällande lagstiftningen, säger han.

Men ska man inte se på lagändringar då? Och då är det ju era ägare, staten, som måste göra det.

– Jag upplever ändå en vilja att försöka hantera detta tillsammans utifrån den lagstiftning som finns, men sedan med all respekt om att vissa frågor kan vara komplexa och svåra, säger Mikael Westerlund.

Inga ersättningsprinciper till hyresgäster

När det gäller hyresgästernas situation har beskeden från LKAB varit lite diffusa. Senast att uttala sig var Lars-Eric Aaro, vd på LKAB. I oktober sa han till NSD att ”jag garanterar att vi kommer att ta hand om hyresgäster som måste flytta. Vi ska göra individuella lösningar för dem som inte har ekonomiska förutsättningar i nyproducerade bostäder. Absolut, yes”. Vad som menas med att ha ekonomiska förutsättningar att klara sig är inte definierat. Det kommer heller inte finnas några ersättningsprinciper för hyresgästerna som reglerar vem som kan förvänta sig en ersättning.

– Vi försöker jobba med nyproduktion och flytta om inom befintligt bestånd. I Malmberget kanske vi flyttar delar av det äldre beståndet. Nu får man en bild av att man med bestämdhet måste flytta från ett gammalt hus in i ett nytt hus, men vi tror att vi kan lindra detta i och med en omflyttning. Men jag vet ju vad Lars-Eric har sagt, är det så att det i slutändan inte går så får vi titta på individuella lösningar, säger Mikael Westerlund.

"Också en samhällsutveckling som kan drabba en"

Anders Lindberg, informationschef på LKAB som vill sitta med under intervjun, bryter in.

– Men det problemet har vi ju inte i dag. Lars-Eric Aaro har inte sagt att alla ska få kompensation, att man ska få lägre hyra eller samma hyra som man har i dag. Utan han har sagt att om det uppstår en situation och någon måste flytta och det blir dyrare ska vi hitta en lösning, säger Anders Lindberg.

Om det blir dyrare?

– Om någon tvingas, om det inte finns alternativ.

Alternativ som är lika i hyra menar du?

– Nej, om man inte klarar av att flytta in i en ny fastighet. För det som också är viktigt att komma ihåg är att vid en högre hyra får du ju också högre standard.

Visst, det blir en högre standard, men det har ju de som tvingas flytta inte bett om?

– Nej, men de som måste flytta från en stad som måste lägga ner på grund av att arbetstillfällena försvinner har ju heller inte bett om det och det är ju också en samhällsutveckling som kan drabba en utan att man själv har bett om det. Så här har vi det motsatta att vi har en framtid för samhället som gör att man kan bo kvar. Sen som sagt, vår utmaning är ju att se till att alla är nöjda över de alternativ som finns, säger Anders Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om