Norrbottens media har tidigare berättat om hur en enhetschef kom på oanmält besök och upptäckte att nattpersonalen sov på ett av socialförvaltningens boenden i Kiruna. Händelsen inträffade enligt anmälan i början av februari i år. Det som hade hänt anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO som ett allvarligt missförhållande enligt Lex Sarah. Avdelningschefen vid socialförvaltningen, Ylva Eriksson, har tidigare uppgett att enhetschefens besök var ett vanligt rutinbesök för att prata med nattpersonalen.
– Det är den information jag fick, säger hon.
Men det fanns en särskild anledning till besöket. Norrbottens media har nu tagit del av handlingar som visar att ytterligare en anmälan enligt Lex Sarah som gäller samma boende kom in till IVO samma dag som den som den ovan nämnda. Den anmälan gäller en händelse som ska ha inträffat dygnet innan nattpersonalen ertappades med att sova på jobbet. Tidigt på morgonen ska en demenssjuk person ha tagit sig ut från boendet och gått ut i snön. Personen har därefter irrat omkring i närområdet. Den boende påträffades senare av personal, oskadd, men frusen och rädd.
När Ylva Eriksson konfronteras med den uppgiften hänvisar hon till enhetschefen för boendet. Enhetschefen bekräftar uppgifterna i anmälan, om att en boende hade tagit sig ut.
– Det första jag gjorde var att kontrollera om det fanns någon dokumentation om att en person hade avvikit från boendet, men det fanns ingen. Då ville jag träffa nattpersonalen för att få berättat för mig vad som hade hänt.
Det var också orsaken till att hon kom på ett oanmält besök till boendet ett dygn senare. Samma arbetslag som natten innan var då åter i tjänst, totalt tre personer. Samtliga låg och sov.
Kan de ha somnat av misstag?
– Nej, det var tydligt att de hade lagt sig för att sova, säger enhetschefen.
Hon betonar att hon inte har någon information som tyder på att de ska ha sovit även den natten då den boende försvann.
Dörrarna till rummen är försedda med larm, som går till bärbara telefoner som nattpersonalen har med sig. Enhetschefen har fått uppgifter om att dörrlarmet ska ha varit avstängt när personen tog sig ut från boendet.
Personalen som det gäller har, som vi tidigare berättat, fråntagits nattjänstgöring.
– Jag har också gjort en särskild handlingsplan som de berörda ska följa, för att de ska visa att de är kapabla att utföra sitt arbete som omsorgspersonal, säger enhetschefen.
Hur mår personalen på boendet i dag?
– Övrig person mår dåligt och kan inte förstå hur man kan sova på jobbet. Personalen som sov är ångerfull.