– Vi är i princip färdiga, vi räknar med att vara helt färdiga under vecka 10. Det som tar tid är det estetiska, att klä in och snygga till det, säger Joel Ahlquist, projektledare LKAB.
Delarna som berörs av förstärningsarbetet är gymnastikhallen, matsalen och våningen under den, samt KPU-delen som ligger närmast sjukhuset. I den delen finns det mest sprickor.
– Det är svårt att säga vad det beror på, det är gammal betong, just den byggnaden är från 50-talet. Det kan vara betongsorten också som är extra känslig för rörelserna som gruvan orsakar.
Frisörgymnasiet måste flytta på sig samt ett av klassrummen där LKAB gymnasiet håller till måste utrymmas.
– Den lektionssalen kunde omlokaliseras inom byggnaden. Men frisörgymnasiet ska flyttas till en annan plats. Vi vill inte säga någonting ännu, men vi har en lösning på gång ganska snart, säger Joel Ahlquist.
Eleverna kan fortsätta sin verksamhet i lokalerna fram tills det är dags att flytta.
– Sprickutvecklingen är oroväckande, men det är inte i ett sådant läge att byggnaden kan rasa ihop, så illa är det inte, då skulle vi inte låta dem vara kvar där. Men om det skulle ske en seismisk händelse framöver så vill vi känna oss trygga.
Många av sprickorna på skolan ligger mellan olika huskroppar.
– Det ser anskrämligt ut, men det är helt ofarligt, utan byggnadsteknisk kunskap så kan man bli orolig. Vi håller på att jobba med ett informationsmaterial till elever och lärare, säger Ahlquist.
I skolans matsal har varje befintlig betongpelare fått två metallpelare, en på varje sida, som har klätts in med trä och målats vita. Betongpelarna ska kläs in med stålrör framöver och då ska metallpelarna tas bort.
– Det som är synligt för oss i verksamheten är i matsalen och i området direkt under matsalen, säger Marianne Stöckel, gymnasiechef Lapplands Gymnasium.
Hur upplever personalen förstärkningarna?
– Jag tror att det är både och. Jag tycker dock att det är bra att vi numera har regelbundna möten med LKAB där vi får information om vad man planerar att göra i huset. Med bra information så blir man mycket tryggare tänker jag. När arbetet pågår så finns det kanske en del som funderar och är lite oroliga, men samtidigt så har LKAB anlitat experter på området. Jag litar på att de vet vad de gör för något, säger Marianne Stöckel.