Första kvinnan i gruvan

1963 blev Terttu Alderblom historisk när hon som första kvinna började köra buss under jord i Kirunagruvan. Men att hon arbetade nere i gruvan redan då är det få som vet.– Min man blir upprörd när de säger att någon annan var först, men jag bryr mig inte. Det spelar ju ingen roll vad andra tror, jag vet ju att jag var först, säger hon och skrattar.

En av många artiklar som skrevs om Terttu Alderblom när hon började arbeta under jord.

En av många artiklar som skrevs om Terttu Alderblom när hon började arbeta under jord.

Foto: Alexandra Karlsson

Kiruna2013-07-04 10:01

Just nu visar Havremagasinet i Boden en bild på vad som påstås vara den första kvinnan under jord i Kirunagruvan. Det finns inget namn på kvinnan men det står att hon började i gruvan 1974. Men att hon skulle vara den första stämmer inte. Terttu Alderblom började köra buss under jord i samma gruva redan tio år tidigare.

Många reaktioner

Terttu Alderblom började i restaurangen på LKAB när hon var 17 år. Hon omskolades några år senare till chaufför. Eftersom att det var olagligt för kvinnor att arbeta under jord (lagen gällde fram till 1978) fick hon det första året köra bussen fram till gruvans ingång där hon sedan fick byta med en manlig chaufför. Det var först när LKAB 1963 sökte och fick en dispens för Terttu som hon tilläts köra hela vägen ner. Och reaktionerna att hon som första kvinna nu körde under jord lät inte vänta på sig.

– Gubbarna tyckte inte om att man skulle komma till deras revir, det var machokillar som jobbade där och så kom det en kvinna som klarade av samma jobb. De tyckte inte att det var så roligt, säger hon.

Tidningarna skrev

Terttu tar fram och visar ett album med tidningsurklipp från 1963-1964. Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter. Alla skriver om henne. I LKAB:s egen personaltidning från 1964 går att läsa: ”Att slå rekord tycker man som bekant bra om i Kiruna. Ett av dem innehas av Terttu Alderblom, förvaltningens första kvinnliga chaufför och landets första kvinna vid rätten under jord. Ingen tidning med självaktning har missat Terttu.”

Manlig jargong

Hon var unik, hon var på en plats där kvinnor enligt lag inte fick vara, en plats där män arbetat i alla år och som ansågs vara för tungt för en kvinna. Terttu berättar att det såklart märktes att det var ett manligt domän där nere, men att hon inte brydde sig så mycket.

– Jag tyckte att deras språk var obehagligt, de pratade bara massa snusk. Men jag är stark så jag lät det gå in genom ett öra och ut genom det andra. Men jag hade inte velat att min dotter skulle börja som tjugoåring och vara med bara gubbar, säger hon.

Hur såg det ut där nere i gruvan?

– Överallt man gick var det bilder på nakna kvinnor. Jag är en sådan kvinna som inte bryr mig så mycket utan tyckte bara att de var dumma som gjorde sådär, säger hon.

Tillsammans

Terttu berättar att det kändes som himmelriket när det kom ner en till kvinna som skulle arbeta under jord, vilket det gjorde strax efter henne.

– Det var verkligen roligt att få en kvinnlig kollega. Då kände jag, nu kan vi slåss här, nu ska de inte säga vad som helst åt oss, säger hon.

Vad tänker du om att det var olagligt för kvinnor att arbeta under jord?

– Det har alltid funnits paragrafer och kvinnor har varit nedtryckta och inte fått komma fram och visa vad de kan, så det är inte så konstigt att det var så, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om