Förstå allvaret

Dagens barn är den första generationen som inte kommer att uppnå samma ålder som sina föräldrar.Boven stavas övervikt.- Vi har inte förstått allvaret och måste börja tala klarspråk, säger Vanja Söderberg, vårdchef för Lapplands barnklinik. Problemet är delvis en klassfråga.

Trion som kräver hårdare tag mot fetman. Viola Nilsson, Vanja Söderberg och Sara Heström från Gällivare sjukhus.

Trion som kräver hårdare tag mot fetman. Viola Nilsson, Vanja Söderberg och Sara Heström från Gällivare sjukhus.

Foto: Lina Norberg Juuso

Kiruna2008-11-08 06:00
Det är tung fakta Vanja Söderberg, vårdchef för Lapplands barnklinik radar upp tillsammans med Viola Nilsson, barnsköterska och Sara Hedström, sjukgymnast.
Dagens barn kommer inte bli lika gamla som sina föräldrar om trenden med övervikt fortsätter. De kommer att dö i förtid på grund av hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes.
Cirka femton procent av länets fyra-årigar är överviktiga eller feta. En majoritet av dem riskerar att bli överviktiga som vuxna.
Cirka 25-30 procent av länets tio-åringar är överviktiga eller feta. En majoritet av dem riskerar att bli överviktiga som vuxna.
- Många lever idag som att det är lördag hela veckan, intag av godsaker ska istället begränsas till enstaka tillfällen, säger Viola Nilsson om bakgrunden till problemet.
Som förälder bör man börja oroa sig för sitt barns vikt om den gör en avstickare uppåt i sin viktkurva. Risken för övervikt och fetma är större om man lever i en familj som har svårt för gränssättning, är fysiskt inaktiv och har en historia av övervikt.
- Finns fetma i släkten eller familjen så är riskerna större för barnet att få övervikt, det gäller att se över sina kost och motionsvanor. Ofta har överviktiga barn överviktiga föräldrar, så ser det tyvärr ut, konstaterar Vanja Söderberg.
Trion på Gällivare sjukhus är allvarligt oroade och säger att hela samhället måste ta krafttag mot barns onaturliga viktökning. Själva har de varit engagerade i sjukhusets viktskola för överviktiga barn, där familjer fått kunskap och stöd att hantera problemet. Viola Nilsson påpekar att det är mycket svårt att bryta vanor för barn och familjer för att nå viktnedgång. Problemet med övervikt är delvis en klassfråga. I inlandet och i familjer med lägre ekonomi är övervikt oftare representerat jämfört med kust- och storstadsregionerna. En orsak kan vara att det idag många gånger är billigare med så kallad dålig mat och halvfabrikat jämfört med bra råvaror. Saft och läsk kan vara billigare än mjölk och godis sälj i storpack.
- Sen kan det handla om att man inte har råd med idrotter, många idrotter kostar, säger Viola Nilsson.
Vanja Söderberg, Viola Nilsson och Sara Heström konstaterar gemensamt att övervikt och fetma är ett tungt socialt handikapp för barnen. Det kan leda till att de överviktiga barnen eller ungdomar drar sig undan aktiviteter och istället sitter framför datorn där det lätt blir att äta läsk, chips och godis.
- För att vända trenden med stigande övervikt och fetma måsta alla i samhället blir mer aktiva och hjälpas åt, säger Sara Hedström.
När det gäller små barn är det föräldrarna som måste agera för bra kostvanor, men vad gäller tonåringar så kan de också styra sina matval. Viola Nilsson berättar att ungdomarna ofta har egen ekonomi och att hon försöker påverka dem att inte lägga pengarna på läsk och godis.
Hon blir glad varje gång hon lyckas motivera någon att göra en livsstilsförändring.
Fem tips för ett hälsosammare matliv
Återinför lördagsgodis. Ät inte sött andra dagar i veckan.
Ät efter tallriksmodellen. Det vill säga en tredjedel grönt, en tredjedel protein och en tredjedel kolhydrater.
Ät frukost. "Grötfrukost är den bästa frukosten", säger Vanja Söderberg.
Tänk på mellanmålet, ersätt cola och en bulle till en smörgås med skinka eller en frukt.
Vatten som måltidsdryck och törstsläckare. Undvik saft och läsk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om