Förslag för ökat byggande

Inget subventionerat byggande, men minskad risk för byggföretag som vill investera i nya bostäder. Det föreslår Boverket till regeringen efter att ha utrett hur man ska få en ökad bostadsproduktion i gruvkommuner.

NCC bygger just nu två nya punkthus för LKAB Fastigheter på Terassen i Kiruna. Totalt innebär det ett tillskott om 62 lägenheter till en väldigt ansträngd bostadsmarknad.

NCC bygger just nu två nya punkthus för LKAB Fastigheter på Terassen i Kiruna. Totalt innebär det ett tillskott om 62 lägenheter till en väldigt ansträngd bostadsmarknad.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2013-11-06 18:22

– Vi varken kan eller vill gå hela vägen och föreslå kraftiga byggsubventioner, säger Joakim Iveroth, utredare på Boverket.

Minska bankernas risk

Rapporten ”Hinder och förutsättningar för bostadsproduktion på gruvorter” är en del av Regeringens mineralstrategi som näringsminister Annie Lööf presenterade i början av 2013.

I rapporten presenteras tre statliga åtgärder som skulle kunna få fart på byggandet.

Dels föreslår man att avgiften för statliga kreditgarantier ska subventioneras, så att viljan att investera höjs. Man vill också utöka kreditgarantin till att gälla även vissa renoverings- och ombyggnationsarbeten.

– På så sätt kan man minska bankernas risktagande, i princip innebär det att om det blir problem med återbetalningar så går staten in och tar den kostnaden, säger Joakim Iveroth.

Statligt hyresstöd

Det tredje förslaget innebär att staten går in som en garant vid så kallad blockuthyrning. Det innebär att exempelvis kommunen hyr samtliga lägenheter i en hyresfastighet över en längre tidsperiod. Om vakanser uppstår skulle kommunen då kunna söka bidrag ur en statlig fond för att täcka kostnaderna.

– Det är lättare att göra investeringar om du vet att du har garanterade hyresintäkter. Problemet här är att det då är den som blockhyr som tar all risk. Det här förslaget skulle förflytta den risken till staten istället, säger Joakim Iveroth.

Minskad risk alltså, men inga subventioner till byggande. Joakim Iveroth menar att sådana subventioner prövats förut, men att de kan leda till problem på längre sikt.

– Vi föreslår det här för att det är görbart med relativt enkla medel. I rapporten resonerar vi lite kring att det inte ens är självklart att staten ska gå in på en marknad på det här sättet, säger Joakim Iveroth.

"Kan ge en skjuts"

Vad gäller Kirunas unika situation med pågående stadsomvandling så är det inte något man tagit särskild hänsyn till i utredningen.

Däremot tar man upp bolaget Flexibla bostäder norr som ett positivt exempel. Där har Kiruna kommun gått samman med investeringsbolag och det lokala näringslivet för att förhoppningsvis öka byggandet.

– Det är ett exempel på när marknaden själv hanterar situationen. Om till exempel blockuthyrningsförslaget anammas så är det något som kan stödja sådana initiativ och det i sin tur kanske kan ge en skjuts i byggandet, säger Joakim Iveroth.

Boverkets utredning

Totalt undersöktes 13 gruvkommuner runt om i landet. Det handlar både om kommuner som haft gruvnäring under lång tid och kommuner där gruvor är i färd med att starta.

I Norrbotten rör det sig om Kiruna, Pajala och Gällivare.

Bland annat undersökte man bostadsbyggandet från 1985 och framåt och hinder för byggande idag.

Samtidigt föreslår man statliga åtgärder för att underlätta nyproduktion.

Resultatet är tre förslag till Regeringen och något beslut om ifall några av dem ska bli verklighet har ännu inte tagits.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!