Forskarhus byggs i Kiruna

Ett passivhus som ska klara den årliga köldknäppen på minus fyrtio grader i Kiruna. Är det en möjlighet? Enligt forskningsprojektet Attract är svaret på den frågan ja. Just ett sådant hus ska stå klart i september senare i år.

"Det sjunde huset" blir det första liknande huset på de här breddgraderna.

"Det sjunde huset" blir det första liknande huset på de här breddgraderna.

Foto: Lina Norberg Juuso

Kiruna2014-02-10 15:26

Det är Luleå tekniska universitet och ett antal företag som står bakom projektet. Passivhus, eller lågenergihus som de också kallas, är hus som är nära självförsörjande när det gäller energi. Kroppsvärme, belysning, hemelektronik och solenergi ska räcka för att boende inte ska behöva frysa.

Fjärrvärme

Just solenergi kan vara problematiskt vid kallt klimat när det dessutom är kolsvart under större delen av dygnet. Därför kommer fjärrvärme att användas för att värma upp det välisolerade huset. Med ett passivhus behöver man inte gräva ned ledningarna på samma djup. Det blir det första liknande huset på de breddgraderna.

– Vi vill visa att det är möjligt att bygga passivhus även i så krävande klimat som gäller för Kiruna, säger Jan Byfors, chef för teknisk utveckling, NCC och adjungerad professor vid LTU.

Huset som ska heta ”det sjunde huset” kommer användas som forskningslaboratorium där man undersöker de nya tekniska lösningarnas ekologiska fotavtryck. Det ska ge kunskap om hur man kommer kunna bygga energisnålt och effektivt i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om