Försämring inom hemsjukvården

Sjuksköterska i beredskap och palliativ beredskap dras in i den östra kommundelen. Förändringarna sker inom hemsjukvården och beror på den stora bristen på sjuksköterskor.

Hemsjukvården har tvingats ta bort sjuksköterska i beredskap på kvällen samt extra palliativ beredskap i Kirunas östra kommundel på grund av brist på sjuksköterskor.

Hemsjukvården har tvingats ta bort sjuksköterska i beredskap på kvällen samt extra palliativ beredskap i Kirunas östra kommundel på grund av brist på sjuksköterskor.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kiruna2019-09-01 18:30

Förändringen gäller från och med den 29 augusti i den östra kommundelen, alltså Vittangi området. Karesuando har fortfarande kvar sin beredskap.

– Det finns inte sjuksköterskor att tillgå. Vi får inte lämna brukaren i sticket och det är det som är vårat stora dilemma att kunna garantera patientsäkerheten. Men det vi får göra är att hänvisa dem till 1177 eller ambulans, vi har ju fortfarande ett sjukhus. Det är en jätteolycklig situation men det går inte att trolla fram sköterskor när de inte finns, säger Margareta Stålnacke, avdelningschef inom hemsjukvården.

Beslutet är inte permanent.

– Vi har tagit upp det med nämnden att vi har en svår situation och det här är vad vi gör för att få till det med de dagliga sjuksköterskorna som ska vara på plats.

Mellan klockan 16.30-21 finns det inte längre någon sjuksköterska i beredskap att tillgå för brukarna av hemtjänst och särskilda boenden i Vittangi.

– Det är absolut inte någon bra situation, men det finns 1177 och ambulans att tillgå, patienterna och brukarna måste ha någonstans att ringa och då blir det så istället.

Det betyder att inte heller den palliativa beredskapen finns kvar efter 29 augusti. Palliativ beredskap riktar sig till patienter med livshotande sjukdomar som inte går att bota, ofta i livets slutskede.

– Det är idag möjligt förbrukarna att få dö hemma, vilket är viktigt om man önskar det. Då har vi haft en extra beredskap som vi sätter in när det finns en sådan situation, men den kan vi inte heller besätta nu för vi har inte sjuksköterskor, säger Margareta Stålnacke.

Från klockan 21 fram till morgonen finns telefonberedskap i Kiruna.

– Det har varit en väl fungerande funktion.

Den sjuksköterska som har jobbat dagtid har tidigare haft beredskap från 16.30-21.

– Det är något som är väldigt belastande för sjuksköterskorna. Men det är inte därför vi tar bort det, utan det är för att det inte finns nog med sjuksköterskor.

Beredskapen blir dessutom en övertid.

– Övertiden är begränsad till ett visst antal timmar och där har de redan slagit i taket, så de kan inte jobba mer, säger Margareta Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om