I mitten av december meddelade Erika Johansson Försäkringskassan att hon inte hade råd att driva ärendet vidare. Av ekonomiska skäl måste hon därför återgå till jobbet på LKAB. Hon anser att hon inte fick väsentlig information om att regeländringar skulle komma. Bara ett par veckor senare.
Det är något som hon också tar med som en punkt i sin överklagan gentemot Försäkringskassans beslut. Enligt Försäkringskassan är dock inget fel begånget eftersom kassan redan tidigare börjat att se över Erika Johansson ärende.
– Ja, det stämmer att det blev en lagändring från och med den 1 januari i år. Men vi hade påbörjat hennes ärende redan tidigare, då hon varit sjuk över ett år. Då såg vi att hon skulle kunna klara ett arbete på arbetsmarknaden. Det är det vi ska göra eftersom villkoren ändras redan efter 180 dagar. Villkoren blir strängare ju längre tiden går. Hon omfattas inte av lagändringen då detta skedde redan under hösten 2017, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare hos Försäkringskassan.
Hon anser att hon skulle ha fått den upplysningen av handläggaren. Vad säger du om det?– Lagändringen kom och vi har ju beslutat att hon inte har rätt till sjukpenning i september 2017. Hon kommer inte ifråga utifrån den lagändringen.
På vilka grunder är det beslutet taget?– Villkoren ändras ju längre tiden går i sjukskrivningstiden. Och Försäkringskassan har då att bedöma om man kan klara ett normalt förekommande arbete. Det anser vi då att hon kan göra.
Först ifrågasätter ni hennes diagnoser som läkare ställt och som finns på flera läkarintyg. Sedan konstaterar Smärtrehab vid Sunderby sjukhus att de stämmer. Då konstaterar ni att hennes diagnoser stämmer. Men samtidigt konstaterar ni att hon är fullt arbetsför. Hur går det ihop?– Man kan ha flera diagnoser. Men det viktiga är vilka aktivitetsbegränsningar som diagnoserna ger. Det är ju det som är viktigt. Det är ju inte diagnoserna i sig. Utan det är ju vad diagnoserna ger för nedsättningar och begränsningar, säger Cecilia Udin.
I det här fallet ger diagnoserna inte tillräckligt mycket stöd för att ni ska kunna betala ut sjukpenning till Erika Johansson?– Nej.
Hon har lämnat in en överklagan. När kan den vara färdigbehandlad hos er?– Hon ska ju få svar så fort som möjligt men jag kan inte säga när.
Hon har gått tillbaka till jobbet. Hon mår jättedåligt och har bland annat fått åka ambulans från jobbet på grund av kramper. Vad kan hon göra i nuläget?– Om Erika har blivit sämre så har hon ju möjlighet att sjukanmäla sig igen och få sjuklön från sin arbetsgivare under de två första veckorna. Och efter det göra anspråk på sjukpenning hos Försäkringskassan igen.
– Allt kan ju hända så hon kan ju ha blivit sämre och då är det viktigt att hon gör en sjukanmälan igen, säger Cecilia Udin.