Hon säger att hon älskar sitt jobb och skulle vilja avancera där. Hon vill träna igen. Hon vill kunna vara en bra mamma. Rimliga förväntningar hos en ung kvinna, kan tyckas. Men verkligheten ser annorlunda ut för 29-åriga Erika Johansson från Kiruna. Hon tvingar sin motstridiga kropp till jobbet som hon inte längre klarar av. Erika Johansson säger sig nämligen inte ha någon annan utväg just nu.
– Jag är en människa som har en väldigt svår situation. Jag är svårt sjuk med två konstaterade diagnoser och samtidigt utreds jag för ytterligare sjukdom. Försäkringskassan har kastat ut mig. Jag måste jobba åtta timmar varje dag för att klara ekonomin, för att få pengar. Det är enda utvägen eftersom jag är utförsäkrad, säger hon.
I höstas upplevde hon en som hon säger bra period. Kroppen svarade bra på sjukgymnastiken och Erika Johansson hade starkt hopp om att kunna tillfriskna i någon mån. Då drabbades hon av ett dråpslag.
– Jag fick en ny handläggare på Försäkringskassan och hon ringde för att prata med mig om min situation. Jag kunde aldrig ana att det samtalet skulle vara början på den mörkaste perioden i hela mitt liv.
Handläggaren ville ha upplysningar om hur Erika Johansson blivit sjuk. Exakt händelseförlopp.
– När hon fått svaren så tyckte hon inte att det var tillräckligt för att kunna fastställa att jag har en sjukdom.
En lång tid av intensivt jagande av läkarintyg, kurators- och sjukgymnastutlåtanden följde. Hon beskriver perioden som att hon åter skulle bevisa att hon var sjuk.
Norrbottens media har tagit del av fem läkarintyg som konstaterar att hon har diagnoser som orsakar nedsatt arbetsförmåga. Enligt flera läkare är hennes arbetsförmåga helt nedsatt. Hon bedöms inte heller klara av ADL - Allmän daglig livsföring (syftar på de grundläggande aktiviteter som en individ måste behärska för att kunna ha ett självständigt vardagsliv). En utredning har gjorts vid smärtrehab vid Sunderby sjukhus som bekräftat att hon har diagnoserna. På senare tid har Erika Johansson fått ytterligare problem. Hon har drabbats av kraftiga krampanfall. De är nu under utredning.
– Jag fick ett krampanfall på jobbet nyligen. Jag känner ibland på mig när kramperna är på gång. Jag sms:ade min kollega: Hjälp mig. Han kom och tillkallade ambulans. Det var akutmottagningen direkt. Vad kramperna beror på utreds nu av vården, säger Erika Johansson.
Erika Johansson har en dotter som fyller två år i sommar. För mamma Erika är det ett hårt slag att inte kunna vara aktiv med sin dotter.
– Om jag varit som innan jag blev sjuk så hade jag kunnat vara med mitt barn. Jag kunnat leka med henne varje dag. Jag kan knappt gå ur sängen idag för att krama om henne när hon kommer från dagis. Jag vill bara leva. Jag vill göra någonting.
Hon blev gravid under hösten och det skapar ytterligare ångest för att fostret ska må bra. Det försämrar också hennes tillstånd eftersom hon tvingas skära ner på sin tunga medicinering med påföljden att smärtan ökar och kroppen fungerar sämre. Erika Johansson upplever sin situation så ångestfylld att hon tvingats att söka psykiatrisk hjälp. Hon upplever att Försäkringskassan har fått en avgörande betydelse för hur hon mår. För hennes psykiska status.
Vilket hopp ställer du till Försäkringskassan just nu?– Att de förlorar den överklagan som jag gjort tillsammans med mitt fack, IF Metall. Eftersom det är ju så fel. De har fått så mycket intyg. Hur kan de ha fått för sig att jag är frisk nog att kunna arbeta åtta timmar per dag?