Först när LKAB hösten 2022 upptäckte döda grodor i ett dike gjordes kopplingen till enorma mängder eldningsolja som tycktes ha gått upp i rök året innan. 1 600 kubikmeter olja misstänks under lång tid ha sipprat ut i marken från en cistern.
Nu kan vi berätta att LKAB hittat föroreningar i ett antal vattendrag runt Kiruna där åtgärder nu sätts in för att möta en situation med ökade halter.
Nyligen sattes en slags barriär upp tvärs över bäcken Rakkurijoki några kilometer söder om Kirunagruvan. Oron har väckts bland lokala stugägare och anordningen som syns från Nikkaluoktavägen har fått läsare har undra vad som händer.
En källa med insyn berättar om ett missfärgat skum på vattnet och att arbetet är kopplat till utsläppet av dieselsolja på LKAB. Länsar har satts ut i syfte att fånga upp och suga upp föroreningar innan de förs ut i Kalixälven, en av Sveriges fyra nationalälvar.
Enligt vår källa fick man redan i vintras "träff" i Luossajärvi. Gruvbolaget har informerat länsstyrelsen och Kiruna kommun om att de påträffat låga halter i vattendrag och de har uppmanats att ta fler prover för att kunna utesluta andra föroreningar.
Det är mycket viktigt att LKAB lyckas ringa in var oljan tagit vägen, enligt länsstyrelsens miljötillståndshandläggare David Berggård. Ett problem är att vattnet rinner åt så många olika håll.
– Vi är informerade om att de har detekterat dieselolja i vissa vattendrag, men allting ligger precis på detektionsgränsen enligt dem. Labbanalyserna är inte entydiga men man har till och med märkt av det här upp mot Rautasälven, säger David Berggård.
Föroreningar kan ha spridits via en kanal från Luossajärvi och länsstyrelsen har rått LKAB att kontrollera uppströms för att utesluta utsläpp från det hållet. David Berggård säger att det kan finnas naturliga förklaringar, till exempel kan myrmarker släppa ifrån sig liknande ämnen.
– På våren vet vi att det kan finnas oljerester från allt möjligt, snötippar och gud vet allt. Om det är kopplat till det här vet vi inte, men nu vet vi att det förekommer, säger han.
Vattensystemen kring gruvan är komplexa och det finns risk för att förorenat vatten förs ut i Torneälven, Kalixälven och Rautasälven. David Berggård hoppas dock att den mest kritiska perioden med lågt vatten passerat i mars-april och att vårfloden ökar utspädningen.
Vad kan det göra för skada om föroreningarna ökar?
– Oljeföroreningar kan slå ut vattenlevande växter och djur för de är inte anpassade för sånt. Folk behöver inte direkt vara oroliga för dricksvattnet för det har man koll på, utan snarare lokal påverkan på fiskar och vattenlevande organismer. Fördelen är att tjällossningen sammanfaller med höga flöden och då blir spädningen väldigt stor. Det problematiska är att inte veta var den huvudsakliga föroreningen är och i vilken riktning den rinner.
LKAB bekräftar att de hittat föroreningar bland annat i vattensystemen Rautas och Rakkuri, men att det rör det sig om små mängder som man inte vet om det kommer från LKAB.
– Vi har ungefär 30 punkter vi tar prov ifrån varje dag och vi har fått träffar på någon form av spår som kan vara eldningsolja, hydraulolja, motorolja eller humusämnen som löses ut vid snösmältningen. Vi har inte kunnat bekräfta att det är vår eldningsolja, säger presschefen Anders Lindberg.
Han berättar att det pågår ett intensivt arbete med provtagning och undersökning, samtidigt som LKAB förbereder sig för att mängden utsläpp kan öka med snösmältningen. Vatten pumpas upp ur marken runt cisternen och barriärer sätts upp.
– Vi har inte kunnat bekräfta att oljan nått utanför vårt industriområde men vi lägger ändå ut länsar för att vara förberedda. Snösmältningen gör att det rinner mer vatten helt enkelt, säger Anders Lindberg.
Har ni hittat skadliga halter?
– Nej.
Hur kommer det sig att ni inte gått ut och informerat om det här tidigare?
– Vi förbereder det och har löpande berättat externt på vår hemsida och gett intervjuer till er som frågat. Vi ska lägga ut information nu om varför man kan se de här länsarna i vattendragen.
Han säger att det har högsta prio att utsläppet inte hamnar i naturen.
– Vi har förberett för ett worst case scenario trots att vi inte sett tecken på det. Ett sätt att vara beredda som en del i planeringen av saneringen, säger Anders Lindberg.