Hundratals ton däck städas "Blivit turistattraktion"

Gamla miljösynder lyfts iväg. 600 ton däck plockas upp från gamla dagbrottet vid Kirunavaara och återvinns. MIljöarbetet sker med helikopter. "Det är enda sättet att komma åt däcken inom ett rasriskområde", säger Ida Paulsson, ansvarig för LKAB-projektet.

600 ton däck ligger på olika nivåer i och vid dagbrottet. Det är otillgängligt för andra fordon än helikopter. I miljösaneringssyfte kör helikoptern i skytteltrafik och hämtar däck. Marken vid dagbrottet sjunker eftersom och många däck har rasat neråt.

600 ton däck ligger på olika nivåer i och vid dagbrottet. Det är otillgängligt för andra fordon än helikopter. I miljösaneringssyfte kör helikoptern i skytteltrafik och hämtar däck. Marken vid dagbrottet sjunker eftersom och många däck har rasat neråt.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-10-08 05:00

Det är vid, och i, det gamla dagbrottet som däcken ligger. Det är oklart hur länge däck från arbetsfordon dumpats men troligtvis mycket länge av mängden att döma. 600 ton däck ligger utspridda på sluttningen ner mot ravinen och riskerar att spridas ytterligare på grund av markdeformationerna. Ida Paulsson är ansvarig för projektet hos LKAB. 

– Det känns bra i miljöhjärtat. Vi gör det ur miljösynpunkt. Det är en absolut miljövinning att göra det här, säger hon.

Gamla miljösynder städas bort.

– Förr i tiden så la man gamla däck på upplag, det var tillåtet utifrån den dåvarande lagstiftningen att man kunde deponera däck på det sättet. Någon har sagt att man till och med kunde använda däcken som skydd vid sprängning. Idag har lagstiftningen ändrats och LKAB:s miljömål ser annorlunda ut. Det ligger helt i linje med både lagstiftning och företagets miljömål att vi tar hand om däcken. De ska inte ligga där helt enkelt, säger Ida Paulsson. 

undefined
Dagbrottets nedre nivå. Helikoptern är försedd med en gripklo som plockar upp däck för däck.

Vän av ordning funderar säkert på varför helikopter används vid ett miljösaneringsarbete. Ida Paulsson menar att gärningen att ta bort däcken får större positiva avtryck på miljön.

– De ligger inne i ett rasriskområde som inte kan beträdas, så det går inte att komma åt de här däcken på annat sätt än med helikopter. Inför uppdraget har vi jobbat med att minimera flygsträckan. Att ha den så kort som möjligt i samarbete med helikopterföretaget. Det är en så stor mängd däck så att det får ändå en positiv miljönytta om vi får upp däcken.

undefined
Ida Paulsson, sektionschef driftsstöd, som håller i projektet för LKAB:s räkning.

Helikoptern har redan forslat bort mer än hälften, det vill säga mer än 300 ton däck.

– Vi är inne på tredje veckan. Det har varit en härlig turistattraktion också. Många funderar på vad helikoptern gör. Helikoptern har kört runt 100 flygtimmar nu men det har varit pauser med snöfallen som kom, säger Ida Paulsson.

Det är stora dimensioner på många av däcken. 

– Det är enormt många stora däck från våra gamla arbetsmaskiner. Vi har också små däck i gropen, men de största tonnaget kommer från stora däck. Däcken transporteras bort för återvinning, det mesta av materialet i ett uttjänt däck går att återvinna, säger Ida Paulsson. 

När projektet vinterstoppas på måndag, 9 oktober, så kommer en översyn av hur mycket däck som finns kvar. Planerna är att återuppta projektet vid nästa barmarkssäsong. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!