Företagen saknar policy om samiska rättigheter
Vilket ansvar har stora bolag gentemot samerna och samiska rättigheter i sin verksamhet? Frågan ställdes på sin spets under torsdagens paneldebatt i Kiruna.
Göran Olovsson, LKAB, och Tommy Nilsson, Sveaskog.
Foto: Alexander Linder
Rickard Holmgren representerade Vattenfall, Göran Olovsson LKAB och Tommy Nilsson Sveaskog.
Samtalsledare var Mattias Åhrén som är samisk folkrättsjurist och ordförande i Samerådet.
Sida vid sida
Diskussionen handlade bland annat om hur industrin och rennäringen ska kunna verka sida vid sida.
Samtalet styrdes också in på vilket ansvar berörda företag har gentemot samerna och samiska rättigheter i sin verksamhet.
Konstruktivt
I Kiruna är stadsomvandlingen i gång. Laevas och Gabna samebyar berörs av den, till exempel när den nya järnvägen ska dras.Göran Olovsson är LKAB:s verksamhetschef för Kiruna stadsomvandling:
- Där har det varit mycket diskussioner och samtalen har förts i en konstruktiv anda, sade han.
Etisk policy
Göran Olovsson fick frågan om företaget avser att göra en liknande uppgörelse som gruvindustrin och Sametinget i Norge försöker att nå när det gäller frågan om olika rättigheter.
- Vår ägare är ju staten och uppdraget är att följa respektive lands lagstiftning. Att göra separata överenskommelser är inte möjligt. Sen har vi en etisk policy i LKAB som också ska följas, men den är inte specifikt riktad mot samerna utan befolkningen som helhet, sa Göran Olovsson.
Bättre utomlands
Lee Swepston, tidigare ledare för ILO:s urfolksavdelning, fanns också med vid debatten och han hade gärna sett att företagen hade en policy som såg till samiska rättigheter.
- Inget av dessa företag verkar ha en policy för hur de ska hantera den frågan, något som många andra industriföretag i världen har, sade Swepston.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!