Förening vill ha samiska på schemat för alla elever

Kiruna sameförening vill införa obligatorisk undervisning i samiska och finska/meänkieli i Kiruna kommuns grundskolor.- Det är ett sätt att höja statusen på språken, säger ordföranden Ylva Sarri.

Ylva Sarri, Kiruna sameföre-ning, vill införa obligatorisk un- dervisning i samiska och finska/meänkieli i grundskolan i Kiruna.                    FOTO: Alexander Linder

Ylva Sarri, Kiruna sameföre-ning, vill införa obligatorisk un- dervisning i samiska och finska/meänkieli i grundskolan i Kiruna. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-02-25 06:00
Ylva Sarri och Björn Forseth i Kiruna sameförening har nyligen lämnat in ett medborgarförslag till kommunen, där de föreslår att obligatorisk undervisning i de lokala minoritetsspråken införs i kommunens grundskolor.
- Vi lever i en flerspråkig kommun och det tycker vi ska synas, säger Ylva Sarri.
Samiska eller meänkieli
De vill att samtliga grundskoleelever i Kiruna ska ha ett lokalt bispråk, antingen finska/meänkieli eller samiska. Föräldrarna ska ha möjlighet att välja vilket av språken barnet ska läsa.Ylva Sarri och Björn Forseth föreslår att läroämnet först införs från årskurs 1 till dess att det finns i alla nio årskurser. De föreslår två timmars undervisning i veckan.
- Det kan låta hårt att det ska vara obligatoriskt. Men jag tror att det kan höja statusen på dessa språk. Språk är inte heller någon tung ryggsäck att bära, säger Ylva Sarri.
Kunskap om kulturer
Sarri och Forseth ser flera fördelar med sitt förslag. Alla elever skulle kunna gå i sammanhållna klasser utan att någon för bispråkens skull avviker från andra lektioner för att gå till hemspråksundervisning.
De tror också att det skulle bli lättare att rekrytera lärare till dessa språk, när de får hela klasser i stället för ett fåtal ele-
ver här och där.
Försök i projektform
Sarri och Forseth hänvisar bland annat till Pajala kommuns kvalitetsredovisning från 2004, där det står att målsättningen är att alla barn/elever inom förskola och grundskola ska komma i kontakt med meänkieli. Kiruna sameförening vill i och med sitt förslag att Kiruna kommun går ett steg längre och blir en föregångare.
- Till att börja med skulle man kunna välja ut en mindre skola där obligatorisk undervisning i lokalt bispråk görs på försök i projektform, säger Ylva Sarri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om