Föremåls- vården räddad

Ett 20-tal arbetstillfällen är räddade vid stiftelsen Föremålsvården i Kiruna.Regeringens besked i går kan tvärtom innebära att det blir fler jobb till Kiruna.

Glad i dag: Ulf Duanfledt, direktör vid Föremålsvården i Kiruna.

Glad i dag: Ulf Duanfledt, direktör vid Föremålsvården i Kiruna.

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2008-09-23 06:00

Under våren och sommaren hopades de mörka molnen över lönebidragsanställda och arbetsledare vid Föremålsvården.
Regeringens utredare ville att museerna i Stockholm skulle ta över konserveringen av papper och metall, en verksamhet som har bedrivits i Kiruna sedan 1980-talet.
I Kiruna skulle bara digitalisering av bilder och dokument bli kvar och kommunen skulle erbjudas att ta över huvudmannaskapet.

Glädjebeskedet

Följden skulle bli att ungefär hälften av ett 40-tal anställda skulle få gå.
I går kom dock glädjebeskedet.
Regeringen slår fast i budgetpropositionen att Föremålsvårdens verksamhet är av ett nationellt intresse.
”...och mot den bakgrunden är det inte aktuellt att föra över huvudmannaskapet på Kiruna kommun eller överföra medel till enstaka institutioner.”
– Det här är ett mycket glädjande besked. Vi behövde få ett uttalande från den nya regeringen och man har uttryckt sig på ett mycket klokt sätt, säger Ulf Daunfeldt, direktör vid Föremålsvården.

Resurser flyttas

Regeringen anser dock att resurserna måste koncentreras. En trolig utveckling blir att verksamheterna i Strömsund och Grängesberg läggs ned och en del resurser flyttas till Kiruna.
– Jag kommer att föreslå det till styrelsen vid nästa sammanträde. Det är tråkigt för dem som jobbar för oss i Dalarna och Jämtland. Men de besparingar vi gör där måste vi bygga vidare på här uppe i Kiruna. Vi har hur mycket jobb som helst, säger Ulf Daunfeldt.
Under det kommande året kommer stiftelsen att ha kostnader för uppsägningstiderna. Därefter kommer uppgifter inom framför allt det digitala området att kunna flyttas till Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om