Förändringar på Kiruna sjukhus

Malmen och Graniten har nu slagits ihop till Kiruna Hälsocentral och Kiruna sjukhus får åtta färre vårdplatser. Förändringarna kommer av landstingets sparpaket.

"Det var ingen större skillnad. Så länge det inte blir mer att göra för personalen så kan det väl vara bra att de slår ihop", säger Rebecca Larsson, som besökte Kiruna Hälsocentral.

"Det var ingen större skillnad. Så länge det inte blir mer att göra för personalen så kan det väl vara bra att de slår ihop", säger Rebecca Larsson, som besökte Kiruna Hälsocentral.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-01-14 07:00

Från och med torsdagen förra veckan har Malmen och Granitens vårdcentraler slagits ihop och alla fyra korridorer är nu Kiruna Hälsocentral.

Enligt Maarit Palomaa, verksamhetschef för Kiruna Hälsocentral, innebär sammanslagningen inga större förändringar för patienterna, utan man kan fortsätta hos samma läkare och också träffa samma team av personal.

Nu kommer bara en dagjour finnas, jämfört med en på varje avdelning tidigare. Denna kommer ha i princip samma personalstyrka och antal tider per dag som tidigare.

Sammanslagningen är en del av sparpaketet, men inga tjänster försvinner i dagsläget.

– Vi har drygt 18 000 listade och budgeten läggs efter antalet invånare som valt oss. Går listningen ner, så går också antalet tjänster ner. Man sparar inga kronor, utan i så fall via effektivisering som i längden kan spara, säger Maarit Palomaa.

Arbetet kommer att läggas om och man ska jobba mer i team för att hantera läkarbristen.

– Och för att människor ska få rätt vård på rätt vårdnivå – det är jätteviktigt. Problemet i primärvården i Sverige är att det finns för få allmänspecialiserade läkare.

Den som kommer med till exempel ryggont, men som inte skadat sig, kan få träffa en sjukgymnast i första hand. Sjukgymnasten kan sedan remittera vidare till läkare om det är aktuellt.

Enligt Maarit Palomaa ska detta ge fler läkartider och att man fortare får hjälp.

Anna-Stina Lundqvist besökte Kiruna Hälsocentral och berättar att hon blev hänvisad till fel väntrum, men kom till rätt läkare i slutändan.

– Men annars märks det ingen skillnad och man har överseende med det att det är förvirrat i början. Så länge alla får den vården de ska ha så har sammanslagningen ingen betydelse egentligen. Men om det blir en förändring till det sämre, så blir man ju inte så nöjd.

Från och med februari har Kiruna sjukhus åtta färre vårdplatser. Kvar är 29. Sju tas bort från medicinavdelningen, och en från Stroke/rehab.

Neddragningen innebär en minskning av personal och man kommer att dra ner på fem underskötersketjänster, till följd av sjuksköterskebristen.

– De fortsätter sin anställning inom NLL, men på andra arbetsplatser, säger Kristina Östman, närsjukvårdschef Kiruna.

Enligt Kristina Östman har man förberett sig inför neddragningen genom att samarbeta med den kommunala hälso- och sjukvården. Bland annat hemsjukvården ska se till att fler kan återgå till hemmen snabbare.

– Jag tror inte att neddragningen kommer inte att märkas så mycket. Vi har ett bra samarbete med kommunen, säger Kristina Östman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om