Föräldragrupp vill stoppa förändringen av skolan

Stoppa skolstrukturomvandlingen och ta ett rejält omtag. Det tycker Lena Unneberg och Heidi Ranner som är engagerade i föräldranätverket stoppa skolomvandlingen.

"Det hade gått att göra det här på ett annorlunda sätt", menar Lena Unneberg och Heidi Ranner som representerar föräldranätverket stoppa skolomvandlingen.

"Det hade gått att göra det här på ett annorlunda sätt", menar Lena Unneberg och Heidi Ranner som representerar föräldranätverket stoppa skolomvandlingen.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-06-21 21:00

Till hösten ska den stora skolstrukturomvandlingen ske. Den går ut på att samla fler elever i samma åldrar på skolorna, alltså skolor med flera paralleller i varje årskurs. Syftet enligt kultur- och utbildningsförvaltningen är att fler elever ska få tillgång till behöriga lärare och att lärare ska kunna samarbeta med lärare som undervisar i samma årskurser. 

Planerna har mött stora protester från föräldrar och lärare. Föräldranätverket för stoppa skolomvandlingen har gjort en namninsamling där de fått 900 underskrifter mot förändringen. 

Lena Unneberg och Heidi Ranner pekar på ett antal brister. Dålig information till barn och föräldrar är en sak. Dålig lyhördhet från beslutsfattarna en annan. De tror också att barnen kommer att uppleva dagarna som stimmigare och barntätare.  

– På en skola från 1–9 så har lågstadiet knappt sett eleverna på högstadiet. De kanske till och med har haft separata skolgårdar. De äter på olika tider. Men nu blir det i princip bara småknattar, de kommer att se varandra och krocka mer, på raster till exempel, säger Heidi Ranner. 

– I matsalen äter de yngsta först och de äldre senare, för matsalen räcker inte till i storlek. Nu blir det större grupper om samma ålder och lika långa dagar, alla måste äta samtidigt, en liten kan inte vänta till klockan tolv. Det är inte anpassat efter barnens behov. Det har bambapersonalen lyft jättetidigt, säger Lena Unneberg. 

Hon håller med om att det finns för få lärare och att något måste göras. Men inte så som det görs nu. 

– Det hade gått att göra det här på ett annorlunda sätt, stegvis. Det kanske hade fått vara moduler på fler skolor så att barnen får gå sitt stadie färdigt och sedan flytta, så att du får göra en organiskt förändring i takt med skolan.  

I augusti är det dags att sjösätta planerna. Lena Unneberg och Heidi Ranner vill stoppa det. De vill att kommunen ska göra ett omtag.

– Man kanske måste bygga om någon skola eller bygga en ny skola. Det finns statistik på att små skolor lockar lärare, säger Lena Unneberg och fortsätter.  

– De hade behövt ta med fler i processen på ett ärligt sätt och vara mycket transparent och låta kritik och åsikter genomsyra arbetsprocessen. Folk känner sig överkörda. Vissa kanske blir negativa bara för att de känner att de blivit så illa behandlade.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!