Föräldrar anmäler Raketskolan

Föräldrar till barn i förskoleklass och lågstadiet på Nya Raketskolan är oroade över kvaliteten på undervisningen och har gjort en anmälan till Skolinspektionen. För få behöriga lärare är ett av problemen.

Emma Uddenberg och Maria Torneus är två av 123 föräldrar som står bakom en anmälan till Skolinspeltionen angående Nya Raketskolan.

Emma Uddenberg och Maria Torneus är två av 123 föräldrar som står bakom en anmälan till Skolinspeltionen angående Nya Raketskolan.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-03-19 05:30

I årskurs tre på Raketskolan går totalt 80 elever fördelade på två klasser. När Nya Raketskolan byggdes anpassades lokalerna efter stora klasser och tanken var att det skulle finnas tre lärare per grupp på 40 barn. Idag finns i bästa fall två lärare på 40 barn enligt föräldrarna.

– Ska man dela upp klassen så är grupprummen för små så man kan inte dela klassen på hälften, utan 12 elever får plats i grupprummet, vilket innebär att en lärare får vara med 12 elever och den andra läraren med resten, säger Emma Uddenberg, förälder.

Föräldrarna oroar sig även över den låga behörigheten hos lärarna. Enligt siffror från Lärarförbundet så är behörigheten 48 procent i F-3 på Raketskolan. Det är en minskning på 10,4 procent sedan 2017-2018. I årskurs 4-5 är lärarbehörigheten endast 28 procent och i klass 6-9 är siffran 40 procent.

I jämförelse så har till exempel Högalidskolan F-6 en lärarbehörighet på 89 procent. Klass 7-9 85 procent.

Vid årsskiftet slutade en av de behöriga lärarna i årskurs tre på Nya Raketskolan. Sedan dess har även en idrottslärare och en verksamhetsassistent slutat. Och nu i maj slutar den enda fullt behöriga läraren för alla 80 elever i årskurs 3. Inom ett år har tre lärare slutat.

– Alla bekanta ansikten försvinner för barnen, säger Emma Uddenberg.

– Eleverna blir påverkade, min son har haft ont i magen men inte kunnat säga vad det är, säger Maria Tornéus.

De är oroliga för att skolan ta en behörig lärare från någon annan klass på Raketskolan.

– Jag är rädd för att fler lärare kommer att sluta om det fortsätter så här, säger Emma Uddenberg.

Föräldrarna är oroliga för barnens skolgång.

– Det är nu grunden läggs för framtida studier, har man inte grunden med sig så hur ska de klara mellanstadiet och högstadiet, säger Emma Uddenberg.

– Vi vill inte lägga någon skuld på de obehöriga lärarna, de gör sitt bästa så klart, säger Maria Tornéus.

123 vårdnadshavare har skrivit under anmälan till Skolinspektionen. Föräldrarna ser också att problemen tycks fortsätta i mellanstadiet. Även föräldrar för årskurs fem har skrivit en anmälan till Skolinspektionen. Enligt anmälan anser föräldrarna att det är alarmerande att kommunens största skola har så få behöriga lärare och så dålig måluppfyllelse bland eleverna i årskurs fem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om