Föräldrakooperativ i väntans tider

Irritationen växer bland kvinnorna i föreningen Fjällbjörken som vill starta en förskola som ett föräldrakooperativ.De är rädda för att Kiruna kommun försöker förhalar beslutet, och dessutom gör det på felaktiga grunder.- De beaktar inte den fria etableringsrätten, säger Camilla Bondareva.

Föräldrakooperativet Fjällbjörken väntar otåligt på besket från Kiruna kommun. Från vänster: Emma Lundgren, Camilla Bondareva, Anja Kero, Ylva Sievertsson. Barnen heter Kasper, Felix, Mattis och Björn.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund</_Bildtext Fotobyline>

Föräldrakooperativet Fjällbjörken väntar otåligt på besket från Kiruna kommun. Från vänster: Emma Lundgren, Camilla Bondareva, Anja Kero, Ylva Sievertsson. Barnen heter Kasper, Felix, Mattis och Björn.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-04-06 06:00

Ansökan om att få starta förskolan skickades till kommunen den 18 februari. Ärendet kom upp på barn- och utbildningsnämndens sammanträde i mars, men då sköts beslutet fram.

Orsaken var att kommunen först ville inventera det växande behovet av förskoleplatser.

- Vi hade en explosion av förfrågningar och vi hade inte alla pusselbitar då, säger ordförande Roger Suup (S).

Men det är inte en tillräcklig
orsak för en kommun att avvisa en ansökan.

Har inte full koll
Sedan 2006 råder fri etableringsrätt för förskolor och en kommun har bara att undersöka att de ekonomiska förutsättningarna och att ansökan i övrigt uppfyller Skolverkets krav.

Både Roger Suup och skolchefen Peter Nordmark medger att de inte har full koll på just den saken.

- Jag har hemskt liten erfarenhet av den här sortens frågor. Det här är det första ärendet som dyker upp som jag har varit med om, säger Peter Nordmark.

Han tillägger.

- Formellt kan kommunen fatta vilka beslut som helst. Sedan kan man överklaga och då kan kommunen åka på moppe.

Måste få besked
Medlemmarna i Fjällbjörken vill inte gå in i en process med överklagningar. De anser att kommunen har tagit nog så lång tid på sig.

Nu behöver de få ett beslut senast på nämndssammanträdet den 15 april för att man ska hinna öppna till hösten.

- Kommunen är väl medveten om att de behöver ett snabbt klartecken. Vi vill kunna starta ombyggnaden av lokalerna och börja anställa personal. Vi vill kunna erbjuda platser från september, säger Anja Kero.

Emma Lundgren tillägger:

- Vi är fem kvinnor som vill starta en verksamhet som skapar arbetstillfällen. Kommunen borde visa att man är intresserad.

Roger Suup ger dock beskedet att ärendet kommer upp den 15 april och vill inte vidgå att kommunen skulle ha försökt förhala processen.

- Vi har haft en skyndsam handläggning, inte tu tal om annat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om