– Rullgardinen är inte helt neddragen men den har dragits ned lite grann, säger Terje Raattamaa som är arbetsförmedlingschef i Kiruna och Pajala.
Men han är inte ängslig och tror inte att arbetslösheten kommer att öka mycket mer.
– Något ökar den säkert men sedan tror jag att vi har nått toppen. Och därefter blir det nog bättre.
Han berättar att det fortfarande är lika många nyanmälda platser som kommer in till Arbetsförmedlingen i år som det var förra året. Däremot är det betydligt fler arbetslösa ungdomar. Totalt är det 86 personer fler som är arbetslösa i Kiruna i år i jämförelse med förra året vid samma tid. Av dem är 50 personer 24 år eller yngre.
– Tittar vi på dem som är arbetslösa i Kiruna så har vi 40 procent under 24 år. Det kan man väl fundera på. Om vi har så många arbetslösa ungdomar och den starka arbetsmarknad vi har – varför har de då inte jobb? Mitt svar är att kompetens saknas. Det är medaljens baksida. Har man högkonjunktur behöver man inte utbilda sig till jobb.
Att arbetslösheten ökat i Kiruna sedan september förra året anser han främst beror på att LKAB bestämt sig för att inte förlänga visstidsanställningar samt att de förhandlat om avtalen med underleverantörer. Det man behöver åstadkomma nu är att få ungdomarna att se vinsten i att utbilda sig.
– Man kan få sommarjobb på LKAB utan gymnasiekompetens men för att bli tillsvidareanställd krävs gymnasiekompetens, säger han.
Och det är inte alla som passar på LKAB. Terje Raattamaa anser att arbetsförmedlarna ska informera skolpersonal om arbetsmarknadsläget redan på mellanstadienivå. Det ingår i uppdraget.
– Om vi ska berätta om arbetsmarknaden som vi ska vara experter på, då är det där vi ska börja.
Han säger också att hela samhället måste ta ansvar för att ungdomar ska få bra praktikplatser. Och den allra största utmaningen för framtiden är att hitta personal som kan arbeta inom vården.
– Vård och omsorg är en utmaning, där måste vi göra en kraftsamling i hela länet. Problemet är att vi inte har tillräckligt med folk kvar som kan jobba. Vi ska inom tio år få in trettio tusen pensionsavgångar som finns och det innebär tre tusen per år, och då talar jag om Norrbotten. Vi har bara 1600 ungdomar som tillträder arbetsmarknaden. Det är en stor utmaning för alla kommuner. Det måste till utbildning och att man talar positivt om yrkesområden som det finns lediga arbeten inom.