Folkpartist vill göra stadsflytten till världsarv

Stadsflytten i Kiruna borde tas med på Unescos världsarvlista. Det tycker Gunnar Andrén (fp) som sitter i riksdagen.- Den är så originell, säger han.

Riksdagsledamot Gunnar Andrén (fp) tycker att flytten av Kiruna bör tas med på Unescos världsarvslista. Här utanför Kiruna kyrka. FOTO: Alexander Linder

Riksdagsledamot Gunnar Andrén (fp) tycker att flytten av Kiruna bör tas med på Unescos världsarvslista. Här utanför Kiruna kyrka. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-10-14 06:00
I Sverige finns det 14 världsarv upptagna på FN-organet Unescos lista. Gammelstads kyrkstad, utanför Luleå, och Struves meridianbåge i Tornedalen är två exempel. Natur- och kulturarvet Laponia är ännu ett.
Vill få med flytten
Nu vill riksdagsledamoten och stockholmaren Gunnar Andrén, folkpartiet, gärna se listan utökad med ytterligare ett arv - flytten av Kiruna.
Han har i en motion till riksdagen motiverat sin åsikt. Vidare tycker han att regeringen bör ansöka hos Unesco om att få med flytten på listan.
I går besökte han Kiruna. Gunnar Andrén har besökt staden flera gånger tidigare, bland annat tillsammans med partikollegan Anna Grönlund. Han tycker att staden är speciell med sin gruva, vintermörkret och rymdarbetet, men att det inte räcker som skäl för att tas med på listan.
- Att bara göra staden till världsarv tror jag är omöjligt. Däremot är Kirunaflytten så unik att det är befogat att ha det som världsarv.
Gunnar Andrén räknar upp ett par exempel som har vissa likheter med situationen i Kiruna. Ett av dessa är Abu Simbel-templen i Egypten, som monterades ner och flyttades en bit bort under åren 1964-68. Två av dessa tempel upptogs på världsarvlistan några år senare.
Vad är då fördelarna med att tas upp som världsarv?
- Jag är övertygad om att det blir en turistisk attraktion på ett helt annat sätt. Svenska regeringens ansvar ökar, världsarvet ska skötas väl.
Lokala folkpartister positiva
I motionen föreslås det också att regeringen ska "...verka för att stöd från Europeiska unionen utgår för den kulturgärning flyttningen innebär."
Även de lokala folkpartisterna, Alf Josefsson och Anne Kotavuopio Jatko, är positiva till idén.
Mest troligt behandlar riksdagen motionen under våren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om