"Folk kontaktar oss och vill sälja"

LKAB:s arbete med att köpa loss fastigheter i Kiruna pågår för fullt. "Grunden är att vi är lyhörda. För de flesta är det här ett ganska stora beslut", säger Linus Niva, samhällsomvandlare på LKAB.

I FAS. Just nu arbetar Anders Lundgren och Linus Niva med att förvärva i det rosa området på kartan. Hittills ligger man i fas med den tidsplan som finns.

I FAS. Just nu arbetar Anders Lundgren och Linus Niva med att förvärva i det rosa området på kartan. Hittills ligger man i fas med den tidsplan som finns.

Foto: LKAB

KIRUNA2016-05-20 06:00

Hittills har bolaget köpt ett tiotal flerfamiljshus och drygt 30 villor i Kiruna. Och mer ska det bli. Här ansvarar Anders Lundgren och Linus Niva på LKAB:s samhällsomvandlingsenhet för fastighetsförvärv - vilket betyder att många Kirunabor kommer att träffa dem under de närmsta åren.

Men redan nu är intresset för fastighetsköpen stort.

– Det är mer vanligt att folk kontaktar oss och vill sälja än att vi kontaktar dem. Rent generellt är folk positivt inställda och vi har fått väldigt bra respons på våra erbjudanden. Blir vi inbjudna till möten kommer vi. Vi säger aldrig nej, säger Linus Niva.

De ersättningsmodeller LKAB presenterade i januari styr förstås vad bolaget kan erbjuda för ersättning till dem som behöver flytta. Därför kommer också förvärvsprocesserna att se olika ut. Villaägare och fastighetsägare som äger hyreshus ersätts antingen med en summa pengar eller med ett nytt, likvärdigt hus, i ett liknande läge.

Läs mer: "Så blir LKABs ersättningsmodeller"

Det ena alternativet, att ersättas med ett nytt hus, innebär att man själv blir väldigt delaktig i processen.

– Vi jobbar med att nå överenskommelser och då måste vi lyssna på de tankar och önskemål som finns. Det är viktigt att man börjar fundera över sin framtid. Det blir alltid lättare om man har en idé om den, säger Linus Niva.

Anders Lundgren:

– Processen måste få ta tid - och det är inte osannolikt att man ändrar sig.

Och om man vill se alternativ innan man bestämmer sig?

– Så får man göra det och fundera över dem.

Av de olika sakägare LKAB vill förvärva fastigheter av tror Anders Lundgren och Linus Niva att det blir knepigast att nå överrenskommelser om fastigheter som ägs av bostadsrättsföreningar. Där blir bostadsägarna ersatta med en summa pengar.

Och eftersom det krävs en kvalificerad majoritet för att en bostadsrättsförening ska kunna godkänna ett förslag om ersättning blir det i vissa fall väldigt många människor - som kan ha olika önskemål och förväntningar - som ska komma överrens.

– Det är ju ungefär som att vi köper ett helt villakvarter med en gång, säger Linus Niva.

Läs mer: "Kommunalrådet kommenterar: "Det är välkommet"

Tiden mellan försäljning och flytt blir omkring mellan tre och fem år. Inom ett år kommer LKAB sannolikt att berätta hur många nya hus bolaget ska bygga i en första omgång.

Men även om det skiljer ett par år mellan tid för köp och flytt hänger båda stegen intimt ihop. De som ersätts med en summa pengar kan ju välja att lämna Kiruna. LKAB vill, likt kommunen, att många stannar kvar.

Därför är det viktigt att den nya stad som växer fram lyckas motsvara människors förväntningar.

– Och om man inte tror att det kommer finnas bra lägenheter att köpa blir man kanske mindre benägen att nå en överenskommelse om ersättning, säger Linus Niva.

Hur viktigt är kommunens arbete?

– Otroligt viktigt. Det måste ju finnas hus att flytta till och då måste det finnas byggbar mark. Och den står ju kommunen för. Vi kan inte styra allt själva och det är viktigt att förstå, säger Linus Niva.

Vad är den största missuppfattningen bland folk om hur de här köpen ska gå till?

– En del har nog trott, innan de haft de första mötena med oss, att LKAB ska komma in och diktera och bestämma hur det ska bli, säger Anders Lundgren.

Så är det alltså inte.

– Alla kanske inte förstår att det handlar om att nå bra lösningar tillsammans, säger Linus Niva.

LKAB:s ersättningsmodeller

Stadsomvandlingen i Kiruna berör 6000 personer, 3000 byggnader och en yta på 450.000 kvadratmeter.

LKAB utgår från åtta olika sakägare - småhusägare, bostadsrättsägare, industri- och specialfastighetsägare, ägare till hyreshus, hyresgäster som hyr av LKAB fastigheter, andra hyresgäster, näringsidkare som äger sin fastighet och näringsidkare som hyr sin lokal.

Bostadsrättsägare ersätts utifrån ett bedömt marknadsvärde som utgår ifrån nybyggnation och en individuell bedömning av skicket på bostadsrätten.

Villaägare och ägare till hyreshus ersätts med antingen ett likvärdigt hus eller med pengar baserat på marknadsvärdet plus 25 procent.

Källa: LKAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om