Monica Mäkitalo bor med sin familj på bostadsområdet Ullspiran i Kiruna. Hon bor på gården som ligger längst från gruvan och måste flytta under 2013 då hela området ska vara tömt.
Rädda
Två år senare ska alla ha flyttat från flerbostadshusen på Gruvfogdegatan och den omgivande trähusbebyggelsen.
Det är sammanlagt 313 lägenheter som ska avvecklas.
- Vi försöker söka oss härifrån redan nu. Vi vill bo kvar så länge som möjligt, men är rädda att vi ska hamna i en helt ny lägenhet med alldeles för hög hyra, säger hon.
Det är själva knäckfrågan. Människor som måste flytta på grund av gruvbrytningens expansion kanske tvingas ta en nyproducerad lägenhet där hyran är upp till dubbelt så h ög.
Ingen av aktörerna i Malmfälten kan göra något åt läget.
Knepigaste frågan
Christer Winsa, projektledare för samhällsomvandlingen, konstaterar kallt:
- Frågan om hyrorna i nyproduktion är den enskilt knepigaste frågan att lösa.
Kommunallagen säger att kommunen inte får gynna vare sig kommunmedborgare eller företag. Kiruna kommun kan inte skänka mark till byggföretag som på så sätt kan bygga billigare bostäder.
Det är heller inte möjligt att gå in med hyresbidrag till de som måste flytta till nybyggnationer.
Sedan årsskiftet ska de kommunala bostadsbolagen styras av marknadsmässiga principer. Det gör att subventionerade hyror kan vara svårt för Kirunabostäder att få igenom.
Subvention
- Som vi tolkar det får man inte bygga med förlust, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH.
Ett annat förslag är att sänka byggmomsen i området, men det tror inte Stellan Lundström är möjligt.
- Momsen är generella regler och EU skulle nog ha åsikter i den frågan. Kommunen kan upplåta tomträtter för entreprenörer som vill bygga och på så sätt få bort kostnaden för markköpen. Men det kommer inte att räcka för att få ner kostnaderna.
I stället ser han att någon av aktörerna måste kunna gå in och subventionera.
- Någonstans i systemet måste man kunna tillåta en subvention. LKAB kan göra mer än kommunen och det är nog där man får se över vad som går att göra, säger han.
Kommunledningarna i Malmfälten har kontaktat tre olika departement för att få till ett möte om vilka möjligheter som finns. Justitie-, finans- och näringsdepartementet. Beskedet är att ett möte ska ordnas samt att Kiruna och Gällivare kommun gemensamt ska få tillfälle att lägga fram sina problem.
Behöver hjälp
- Det handlar om att vi behöver hjälp att se över den lagstiftning vi har i dag för att se om vi kan göra någonting för de här människorna som drabbas. Eller om lagen går att förändra, säger Kristna Zakrisson.
Hon hoppas att de ska hitta någon lösning för Monica Mäkitalo och de andra som på grund av gruvbrytningen måste flytta.
- Vi måste ju hoppas att det går att lösa, annars har man redan gett upp, säger Kristina Zakrisson.