Flytten brådskar

Om fem år når sprickbildningen från LKAB Kiruna stadshus. Det brådskar med andra ord.Nu prövas andra tankar än att flytta hela byggnaden. En idé är att bygga nytt betongfundament och fylla det med golv och väggar från stadshuset.

Snart når sprickorna fram till ett av Kirunas främsta landmärken. Om bara fem år behöver Kiruna ett nytt stadshus.FOTO: Göran Ström

Snart når sprickorna fram till ett av Kirunas främsta landmärken. Om bara fem år behöver Kiruna ett nytt stadshus.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

KIRUNA2008-08-29 06:00
2013. Redan då kan Kiruna stadshus påverkas av sprickor som följd av LKABs gruvbrytning. Det är om fem år.
Första prognosen från LKAB var att stadshuset påverkas först 2023. Sedan visade det sig att markförändringarna gick betydligt fortare än så. De nya siffrorna som presenterades i våras var att stadshuset påverkas 2014-2016. Nu flyttas alltså siffrorna fram ännu ett år.
- Ja, det är inte obekant för oss. Redan vid ingången av mandatperioden ( för två år sedan, reds anm.) sa vi att frågan om stadshuset måste vara löst innan mandatperioden är slut, säger Kenneth Stålnacke, Kirunas socialdemokratiska kommunalråd.
I dag finns fortfarande fler frågor än svar.
- När vi måste flytta från stadshuset vet jag inte, men det måste vara innan markdeformationerna når huset. Vi måste ha svar på frågan hur vi ska handskas med hundra anställda som jobbar i huset.
Bit för bit
En välkänd tanke är att flytta hela stadshuset och placera det i det så kallade nya Kiruna, området vid Luossavaaras fot.
Men det kan bli svårt med tanke på stadshuset enorma storlek och med tanke på att en 50 meter bred väg måste byggas för att möjliggöra en transport. Nya funderingar är att helt enkelt bygga ett nytt betongfundament och fylla det med inventarier från stadshuset.
- Man plockar ner inventarierna, som marmorgolv, teglet, päronträsväggarna och sätter in det i ett nybygge. Det är en variant.
Andra frågor som måste lösas är naturligtvis exakt var stadshuset ska ligga, hur vägarna ska gå och så vidare.
Även skolan
Hjalmarlundbohmsskolan drabbas också tidigare än de första prognoserna och är numera den skola som drabbas först av sprickbildningar. En fråga är vad man ska göra med alla hundratals elever.
- Vi vet inte exakt när skolan drabbas. Den här veckan ska vi ha ett internt möte och gå igenom läget i kommunen, säger Kenneth Stålnacke
FAKTA Kiruna stadsflytt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om