Flyttcirkus väntar Kiruna

Kiruna kommun och Kirunabostäder investerar dryga 40 miljoner kronor för att anpassa lokaler för nya verksamheter.Nu drar en riktig flyttcirkus i gång mellan lokalerna.

KIRUNA2009-05-16 06:00
Bakgrunden är att den politiska kommunledningen anser att kommunen har för stora lokalytor i förhållande till verksamheten.
Målet att minska lokalytorna med 20 procent uppnås delvis genom att privata och statliga företag flyttar in till kommunägda lokaler samtidigt som de kommunala verksamheterna tränger ihop sig.
I måndags beslutades att satsa fem miljoner till att bygga om Rymdhus 2 för fem miljoner kronor och Parkskolans huvudbyggnad för 16 miljoner.
Sedan tidigare har kommunen anslagit 20 miljoner för att bygga om Parkskolans annex, det så kallade A-huset, till att inrymma socialförvaltningen.
Ska betala sig själva
Investeringarna ska betala sig själva på sikt och finansieras genom lån. Därmed ska de inte gå ut över till exempel skola och omsorg.
- Vi har mellan tio till 20 år avskrivningstid på investeringar. Under den tiden ska de ha betalat sig genom att vi får in större externa hyresintäkter och slipper betala mindre i internhyror, säger biträdande kommunchefen Mats Dahlberg.
Det här är alla omflyttningar som ligger bakom ombyggnationerna.
4 Företaget Logica vill samla sin verksamhet under ett tak i kommunägda Rymdhus 1. Kirunabostäders administration lämnar rymdhuset och flyttar in till Parkskolans C-hus (närmast badhuset).
4 Radiotjänst har minskat sina lokalytor i Rymdhus 2 och ger plats för radio- och tv-redaktionerna inom SR-koncernen. De flyttar ut från Domushuset respektive gamla brandstationen.
En kvalitetshöjning
4 Kommunkontoret har också minskat lokalytorna och ger plats för elevhälsan som har funnits i Kiruna-Gallerian. Arbetsmarknadsenheten flyttar till ungdomens hus.
4 Socialförvaltningen har också flyttat ut från Kiruna-Gallerian och samlar sin verksamhet i Parkskolans A-hus.
4 Vuxenutbildningarna och högskolan går samman organisatoriskt och samlar verksamheten med lärsalar, studio och studentpub i Parkskolans B-ingång.
Den sista punkten är den enda som inte kommer att kunna räknas hem i kronor och ören. Kiruna kommun ser andra vinster i investeringen.
- Vi gör en kvalitetshöjning av studentlivet och stärker Kiruna som studentstad. Det är något som vi gärna tar en kostnad för, säger Mats Dahlberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om