I februari stod det klart att Fredrik Österling lämnar sin roll som chef för Helsingborgs konserthus efter fem år för att bli Sametingets nya kanslichef till hösten.
– Pandemin har gjort att det har funnits mer tid att tänka över vägvalet i livet, det var en bidragande orsak. Men också att det de senaste åren blivit allt tydligare för mig att jag vill tillbaka till norr och också jobba med den här typen av frågor som Sametinget har i uppdrag att jobba med. Det är någon sorts kombination av en professionell längtan efter nya saker att bita i och en mer personlig längtan tillbaka till rötterna.
Fredrik Österling bodde i Gällivare till slutet av 70-talet då flyttlasset gick till Uppsala.
– Sedan dess har jag varit sommarnorrbottning. Vi har sommarstuga i Anttis i Tornedalen, en bit från Pajala. Jag har både tornedalska band och sedan via både mormor och morfar skogssamiska band bakåt.
– Min mormor försökte lära mig lite nordsamiska, jag ska inte säga att det var i smyg, men det var inte heller "nu lär vi dig samiska". Utan det var lite fraser och ord här och där och hon försökte få mig att vara ute och lära mig skogen. Men det blev aldrig något tydligt överlämnande av en identitet.
Fredrik Österling har gjort försök att lära sig samiska på egen hand men i höstas började han studera nordsamiska på Uppsala universitet.
– Det känns fantastiskt kul. Jag har alltid varit fascinerad av språk. Jag är nog ett ganska typiskt resultat av de koloniala framgångarna för jag talar franska, jag talar tyska ganska bra och engelska helt obehindrat, jag kan lite ryska, men jag har inte fått med mig det som är ursprungsspråken, det är väldigt typiskt. Det känns så bra att kunna få möjlighet att fördjupa sig i det nu.
I augusti kliver han på som kanslichef för Sametinget.
– Det är en spännande och utmanande konstruktion att det är både en myndighet och ett folkvalt parlament. Det skapar sina utmaningar, som kanslichef har man både ansvaret för att följa upp det som är regeringens uppdrag till Sametinget, till myndigheten. Men också följa upp och jobba utifrån den sittande styrelsens uppdrag och politiska intentioner.
Hur känns det att flytta tillbaka till Norrbotten?
– Det känns jättebra men det är inte utan att det känns lite pirrigt, jag har inte varit norrbottning på många år.